Bizeljsko

Po štirih letih je Karin predala krono Ani

Pavel Perc
21. 11. 2023, 21.38
Deli članek:

Na Bizeljskem so preteklo soboto pod šotorom najprej opravili krst mošta, ki ga je krstil Slavko Mihelin s svojo ekipo. Na koncu uradnega dela martinovanja pa so izbrali sedmo vinsko kraljico Bizeljskega.

P.P.
Lento je sedmi vinski kraljici izročil častni član Društva vinogradnikov Bizeljsko Franc Božiček, priljubljeni zdravnik iz Bistrice ob Sotli.

To je postala Ana Kovačič iz Stare vasi na Bizeljskem. Tiaro je z glave šeste vinske kraljice Bizeljskega, Karin Dobravc Škof, ki je bila na prestolu zaradi koronskih razmer kar štiri leta, pazljivo snel predsednik Zveze društev vinogradnikov Slovenije Alojz Slavko Toplišek ter krono nadel njeni dve leti mlajši prijateljici Ani. Lento je sedmi vinski kraljici izročil častni član Društva vinogradnikov (DV) Bizeljsko Franc Božiček, priljubljeni zdravnik iz Bistrice ob Sotli.

Predsednik DV Bizeljsko Blaž Zagmajster se je zahvalil Karin Dobravc Škof in izrekel spodbudne besede novoizbrani kraljici. S šopkom se je zahvalil vsem dosedanjim kraljicam: Doroteji Šekoranja, Lei Berkovič, Mariji Bogovič, Lauri Omerzu, Andreji Mihelin in Antoniji Balon, prvi kraljici Bizeljskega oziroma Posavja, ki je bila okronana leta 1977. Ta je simpatično obudila spomin na to, kako je takrat kot preprosto kmečko dekle premagala zahtevne tekmice. Na oder so povabili tudi brežiškega podžupana Aleksandra Gajskega. Malo čudno pa je izzvenelo, da ta sploh ni prišel do besede, in je delovalo, kot da je bolj za okras. Ravno to, kar po besedah šeste vinske kraljice Karin Dobravc Škof vinske kraljice nikakor ne bi želele biti.

Doma imajo vzorno kmetijo

Ana Kovačič je povedala, da se na njihovi kmetiji ukvarjajo s poljedelstvom in vinogradništvom, da obdelujejo kar okoli sto hektarjev njiv in osem hektarjev vinogradov. Dogovorili so se, da bo kmetijo prevzel brat Matej. Kot so nam povedali tudi drugi Bizeljanci, gre za vzorno kmetijo. Ana je študirala slovenistiko in sociologijo, zaposlena pa je v krškem energetskem podjetju Elmont. Bratu pomagata pri kmetovanju s starejšo sestro. »Od mladih nog smo vsi vajeni kmečkih opravil, obvladam tudi vsa vinogradniška opravila, vse od rezatve do trgatve, pa tudi vsa dela vmes,« pojasnjuje Ana. Na vprašanje, ali pije vino, odgovori kot iz topa: »Seveda.« In ko malce provokativno nadaljujemo, ali je to vino cviček, odvrne: »Cvička zagotovo ne! Bizeljčana pač pijem, čeprav sem bolj za polsuha vina, zlasti za zeleni silvanec in podobna vina. Sem že skoraj odločena, da bo to moje vino kot vinske kraljice Bizeljskega. Bom pa videla, kakšen bo letnik, za zdaj kaže odlično,« sproščeno odgovarja 26-letna Ana Kovačič, medtem ko še čakamo v šotoru, kdaj končno se bo začelo kronanje nove vinske kraljice. Rada je zelo dejavna, teče, hodi v hribe, na sprehode v naravo, hodi v fitnes, bere, celo slika v prostem času in se druži s prijatelji.