Iz daljave

Je ukrajinskemu ostrostrelcu res uspel najdaljši uboj na svetu?

M.G.
21. 11. 2023, 21.50
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 21.50
Deli članek:

Že tako poveličevane ukrajinske ostrostrelske enote bodo s tem "rekordom" pridobile še na večji popularnosti med domačo javnostjo.

Profimedia
Ukrajinski ostrostrelec (sniper) med urjenjem.

Ukrajinske specialne enote trdijo, da je enemu izmed njihovih pripadnikov uspel uboj ruskega borca z ostrostrelko iz najdaljše razdalje na svetu. Uradni seznam ubojev iz največje razdalje z ostrostrelskim orožjem sicer ne obstaja, obstaja pa zato neuradna lestvica (lahko preverite TUKAJ), na vrhu katere je pred tem kraljeval neimenovani kanadski vojak, z ubojem iz razdalje 3.540 metrov.

No, če je mogoče verjeti Ukrajincem na besedo, je njihov sniper zadel in ubil iz kar neverjetnih 3.800 metrov, vendar iz posnetkov, ki obstajajo ni mogoče natančno preveriti uboja, niti razdalje.

Videoposnetek prikazuje zrnat zunanji prizor, pri čemer je ciljno območje označeno v krogu, skozi katerega je mogoče videti dve figuri. Nato se izstrelijo trije streli, pri čemer dve osebi po drugem strelu padeta na tla. Zdi se, da se ena oseba odplazi stran, druga pa obleži.

Zanimivo, sniper je uporabljal orožje domače izdelave, imenuje se Volodar Obriyu (gospodar obzorja).

Mitski status ukrajinskih ostrostrelcev

Ukrajinski ostrostrelci so od ruske invazije dalje pridobili skoraj mitski status med domačimi prebivalci, pri čemer se je najslavnejše enote prijel vzdevek "Ghosts of Bakhmut" (Duhovi Bahmuta). Njihov poveljnik, ki se imenuje  "Ghost" (Duh), pravi, da je odgovoren za 113 od 558 domnevnih umorov njegove skupine, vse to v obdobju devetih mesecev.

Čeprav je njihovo delo pogosto mitologizirano v širši javnosti, je to delo naporno, je povedal Duh. Ostrostrelec lahko do 16 ur na enem mestu čaka na tarčo – pri čemer je sam ključni strel le majhen delček potrebnih veščin, je še dejal. "Nič ni podobno ameriškim filmom, ki romantizirajo delo ostrostrelcev in ga prikazujejo kot zelo glamuroznega."