Vsi nezadovoljni, a vsi srečni

Novinar vprašal, česar ne bi smel, Golob in Janković odvihrala z novinarske konference

S.R./STA
24. 10. 2023, 15.56
Posodobljeno: 24. 10. 2023, 16.53
Deli članek:

Vlada je z združenji občin danes dosegla dogovor o povprečnini v višini 725 evrov, med občine pa bodo razdelili še 20 milijonov evrov.

STA/YouTube
Opozorili so, da je edina tema novinarske konference vprašanje povprečnin. Prvi je odkorakal Janković, enako je storil Golob.

Premier Robert Golob ter minister za finance in javno upravo Klemen Boštjančič sta po današnjem sestanku s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije na temo višine povprečnin za leti 2024 in 2025 naznanila, da so uspeli priti do dogovora o povprečnini za leto 2024, in sicer v višini 725 evrov. Z njim po besedah Goloba sicer nihče ni zadovoljen, a so takšni dogovori pogosto najboljši. Na novinarski konferenci, ki je bila, kot so poudarili, namenjena izključno tej temi, so sodelovali tudi ljubljanski župan Zoran Janković, podpredsednik Skupnosti občin Slovenije Gregor Macedoni in Robert Smrdelj iz Združenja občin.

Kot je pojasnil Boštjančič, bodo v skladu z dogovorom po posebni formuli razdelili še 20 milijonov evrov. Golob je pojasnil, da so formulo predlagali v Skupnosti občin Slovenije. "Na ta način bomo dosegli dvoje - v enem delu bomo zajeli dvig stroškov, ki jih imajo občine, na drugi strani pa tudi začeli delati na izravnavi, ker nimajo vse občine enakih bremen oziroma enakih storitev za državljanke in državljane," je pojasnil Golob. Temu je pritrdil tudi Janković, ki v pogovorih sodeloval v imenu Združenja mestnih občin Slovenije. Po njegovih besedah gre za prvi korak, da se v bodoče občine pri določitvi povprečnine upoštevajo naloge, ki jih opravljajo posamezne občine. Tudi minister Boštjančič je napovedal, da bodo poskušali v naslednjih tednih in mesecih doseči dogovor o spremembi zakona o financiranju občin.

Predstavniki občin so sicer poudarili, da so bili njihovi izračuni stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog višji, zato z višino povprečnine niso zadovoljni, a so obenem priznavali, da je vlada občinam v zadnjih poplavah pomagala z izdatnimi sredstvi, zato so pristali na kompromis.

Sicer pa so se v času, odmerjenem za novinarska vprašanja, novinarji hitro osredotočili na drugi dve odmevni temi, ki sta v teh dneh dvignili veliko prahu, in sicer zaslišanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in Golobov domnevni poziv k odstopu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Tako hitro, kot so vprašali, so prejeli tudi odgovor, da namreč to ni tema novinarske konference, nakar je Janković odvihral z govorniškega odra, za njim pa je prizorišče zapustil tudi Golob.