Izsiljevanje otrok

Medvrstniško nasilje v porastu, starejši učenci mlajše izsiljujejo tudi za denar

Estera Korošec
14. 9. 2023, 19.20
Deli članek:

Ob začetku šolskega leta osnovne šole obiščejo policisti, predvsem zato, da šolarje in njihove starše seznanijo s prometnimi pravili. Opozarjajo pa tudi na morebitne oblike medvrstniškega nasilja, ki je v zadnjem času v porastu.

Profimedia
Pred časom so policisti na območju Podravja obravnavali primere, ko so starejši učenci od mlajših zahtevali denar. Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, starši o tem niso obvestili policije, ampak so obračunali kar sami med seboj.

Vsak starš si prav gotovo želi, da njegov otrok v šoli ali izven nje ne bi doživljal pretepov, porivanja, zbadanja, zavračanja, ustrahovanja ali kakršnega drugega nasilja. Žal pa se vse to dogaja tudi v našem okolju.

Prvi znaki za alarm so, ko otroci in mladostniki začnejo zavračati obisk pouka, se bojijo iti v šolo in domov. Pred časom so policisti na območju Podravja obravnavali primere, ko so starejši učenci od mlajših zahtevali denar. Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, starši o tem niso obvestili policije, ampak so obračunali kar sami med seboj. Policisti tako ravnanje strogo odsvetujejo, saj se potem vse skupaj še bolj zaplete. »Če so otroci oz. starši ali učitelji seznanjeni z morebitnimi primeri izsiljevanja učencev za denar, pa tudi drugimi primeri medvrstniškega nasilja, svetujemo, da o tem takoj obvestijo policiste,« so povedali na PU Maribor.

Izsiljevali za denar, a izven šole

Na ptujskih osnovnih šolah smo preverili, ali so v lanskem šolskem letu obravnavali primere izsiljevanja za denar. Uradno zabeleženih ni bilo nikjer. So pa bili pred koronskim obdobjem na OŠ Olge Meglič Ptuj obveščeni o tem, da je bilo nekaj takih primerov, vendar se je to dogajalo po pouku, izven šolskega prostora. Šola se zato v reševanje problematike ni vključevala, je pa to vsekakor neposredno vplivalo na dogajanje v šoli. »Če se nasilje med vrstniki dogaja na poti v šolo ali izven nje, si mi pred tem ne moremo kar zatisniti oči. Naše učence poskušamo osveščati o tem, da je vsakršno nasilje nedopustno,« je povedala Helena Ocvirk, ravnateljica OŠ Olge Meglič Ptuj.

Na OŠ Ljudski vrt Ptuj izsiljevanja za denar do zdaj uradno še niso obravnavali. Po besedah ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič pa so v lanskem šolskem letu nekateri starejši učenci v sanitarijah prodajali čips. Mlajši so to povedali svojim razrednikom, ki so takoj ukrepali. Žal krivcev niso našli, so pa na skupnih roditeljskih sestankih poudarjali, da je tovrstno ravnanje nesprejemljivo. »Še večja težava je prav gotovo sovražni govor na socialnih omrežjih,« je dodala Vaupotič Zemljičeva. Na OŠ Breg in Mladika tovrstnih primerov niso obravnavali oz. zanje niso izvedeli, kar pa ne pomeni, da se morda niso dogajali oz. se ne dogajajo.

Na Ptuju letos 19 primerov medvrstniškega nasilja

Na Policijski upravi Maribor ne vodijo posebej statistike izsiljevanja za denar, so pa v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 124 primerov medvrstniškega nasilja, kar je v primerjavi z istim obdobjem leta 2022 za 76 več. Pri tem so prevladovala različna kazniva dejanja, pa tudi nekaj prekrškov. V vseh primerih, pri katerih so bili udeleženi mladoletniki, so o tem obveščali CSD. Največ primerov prijav medvrstniškega nasilja so obravnavali na območju PP Maribor II (43 primerov), PP Maribor I (21 primerov), PP Ptuj (19 primerov), PP Ormož (6), PP Gorišnica (2).