Obdukcija v teku

Pred Mesečevim zalivom našli mrtvega delfina

Sijan Pretnar
19. 8. 2023, 07.15
Deli članek:

Zakaj je umrl delfin, ki ga je občan v torek opazil v morju blizu Mesečevega zaliva, med Strunjanom in Izolo, bo pokazala obdukcija na veterinarski fakulteti. V društvu Morigenos, ki spremlja populacijo delfinov v slovenskem morju, o vzroku smrti ne želijo ugibati.

Uprava za pomorstvo
delfin

Na Upravi za pomorstvo so povedali, da je občan v torek popoldne poklical na številko 112 in sporočil, da je na morju pred Mesečevim zalivom opazil mrtvega delfina. Tja je odplul čoln Uprave za pomorstvo, posadka je delfina našla približno 400 metrov severno od rta Ronek. S plovilom so ga odpeljali v Koper in ga predali higieniku. Društvo Morigenos, ki že dobrih 20 let preučuje delfine v slovenskem morju, bo z veterinarsko fakulteto opravilo obdukcijo.

Tilen Genov, predsednik društva Morigenos, nam je pojasnil, da je treba za odgovore na vprašanje, zakaj je delfin poginil, počakati na rezultate obdukcije. Včasih obdukcija niti ne da odgovora na to vprašanje, zlasti če je kadaver precej razpadel. Delfin, ki so ga mrtvega našli v torek, še ni bil tak. Na njem ni bilo videti poškodb, pa tudi sicer je lahko podatek o tem zavajajoč, saj bi lahko nastale tudi po smrti.

V slovenskem morju je stalna populacija delfinov, tu v več socialnih skupinah celo leto živi približno 150 živali, je povedal Genov. »Večino že zelo dobro poznamo, niso naključni prišleki,« je dodal. Delfini iz te populacije se gibljejo tudi v sosednjih, hrvaških in italijanskih vodah. Ali je bil tudi poginuli delfin iz te populacije, še ne morejo reči, saj si morajo najprej ogledati plavut. Delfine prepoznajo po naravnih oznakah na hrbtnih plavutih.

Naravni vzroki ali tudi človeški dejavnik?

Povprečno zabeležijo eno smrt delfina na leto, včasih nobene, včasih pa tudi kakšno več. Možnih vzrokov smrti je več, včasih jih ne ugotovijo, včasih o njih lahko le sklepajo. Lahko gre za naravne vzroke, tudi bolezni (največkrat različne okužbe). »Zato ljudem tudi odsvetujemo plavanje z delfini,« pove Genov, saj obstaja možnost prenašanja. Vzroki smrti delfinov pa so lahko povezani tudi s človeškim dejavnikom, denimo naletom hitrih plovil, delfini se lahko po nesreči ujamejo tudi v ribiške mreže. Genov doda, da je za delfina lahko usodna poškodba sluha, denimo zaradi močnega vira hrupa. V primeru takih poškodb lahko delfin izgubi orientacijo in se ne more več prehranjevati. Hude so lahko tudi posledice zaužitja plastičnih odpadkov.

V začetku maja so sodelavci piranskega akvarija iz stoječe ribiške mreže blizu Pirana pravočasno rešili delfina. V društvu Morigenos so zanj s pomočjo sledilcev na Facebooku izbirali ime. Od takrat je Srečko. Kako je nanj vplivala majska nesreča s srečnim koncem, bodo še spremljali.

Uprava za pomorstvo
Zaposleni Uprave za pomorstvo so v nedeljo našli tudi poginulo želvo, letos že deveto.