Naprava pogoltnila denar

Starejši Novomeščan plačal parkirnino, a ostal ujet v parkirni hiši

Lidija Markelj
18. 8. 2023, 20.35
Deli članek:

Parkiranje je v sodobnem svetu velika problematika. Ni večjega pa tudi manjšega mesta, kjer bi bilo parkirišč dovolj, tudi pri nas, saj je avtomobilov vse več, navade ljudi pa so take, da bi se najraje pripeljali kar do vrat trgovine, lokala, kina, podjetja ...

L. Markelj
Plačaš parkirnino, zapornica pa se ne dvigne. Kaj storiti?

Dolenjska prestolnica ni izjema, zlasti v središču mesta primanjkuje parkirišč – po obnovi mestnega jedra in spremembi prometnega režima oziroma zaprtju prometa čez Glavni trg. A tudi ko že najdeš tako želeno parkirno mesto, se lahko pojavi težava, na primer v parkirni hiši.

Na to je opozoril starejši Novomeščan, ki je pred kratkim ostal ujet v novomeški parkirni hiši, čeprav je pošteno plačal parkirnino.

Zapornica se ne dvigne

»Bil je sobotni dopoldan, ko sem odšel v mesto po opravkih. Parkiral sem v parkirni hiši, a ko sem plačal parkirnino in dobil parkirni listek, ni šlo vse gladko. Pri izhodu sem v odprtino pri zapornicah potisnil parkirni listek, ki ga je naprava 'pogoltnila', zapornica pa se ni odprla. Kaj zdaj? Nisem mogel nikamor,« pripoveduje Novomeščan, ki se je v tistem trenutku spomnil znanke in njene zgodbe izpred nekaj let, ko je nekaj podobnega doživela v isti parkirni hiši, pa se je potem z zvijačo rešila »ujetosti« sredi noči.

Belokranjka se je z možem pripeljala v Novo mesto na prireditev v Kulturnem centru Janeza Trdine, ki se je zaključila bolj pozno, proti polnoči. Ko sta se želela odpeljati domov, sta po plačilu parkirnine ostala ujeta v parkirni hiši. Zapornica se ni dvignila. Pomoči nista dobila, hiša je bila ponoči namreč prazna, na blagajni ni bilo nikogar; z možem se nista znašla, nista vedela, kje bi dobila kak nasvet, in strah ju je bilo, da bosta morala vso noč preživeti zaprta v hiši. K sreči je potem še nekdo odhajal iz pakirne hiše in z možem sta hitro zapeljala za njim, ko se je dvignila zapornica.

Ob klicu se oglasi zasebnica

»Zdaj sem tudi sam pomislil na to rešitev, a kaj, ko je v tistem sobotnem dopoldnevu sredi počitnic in dopustov parkirna hiša samevala. Nikogar ni bilo, ki bi odhajal ven. Nisem vedel, kaj naj storim, bil sem obupan,« zgodbo nadaljuje Novomeščan.

L. Markelj
Blagajna za plačilo, zraven pa cenik parkiranja v parkirni hiši, pa tudi številka za pomoč.

Avtomobil je zapeljal nazaj na eno izmed parkirišč in se odpravil po pomoč k blagajni, a tam ni bilo nikogar. Našel pa je zapisano številko za pomoč. »No, tu je rešitev, sem pomislil. Poklical sem, povedal, za kaj gre, a gospa na drugi strani me je hitro prekinila in povedala, da je to njena zasebna številka in da se sprašuje, zakaj jo ljudje neprestano kličejo, ko imajo težave. Tako sklepam dvoje: prvič, da je upravljavec parkirne hiše malomaren, ker očitno ni objavil prave številke. Mogoče mu to celo ustreza. Drugič pa, da je ljudi, ki imajo težave ob parkiranju v tej hiši, očitno kar veliko. Menda se to ne dogaja le mojim znancem,« pravi Novomeščan.

Po kakšni uri je le prišel iz parkirne hiše, in sicer z zvijačo, »o kateri pa ne želim govoriti, ker bi se je lahko začeli posluževati tudi drugi vozniki; tako bi upravljavci parkirne hiše kmalu ostali brez dohodka«, pravi.
»Svojo izkušnjo povem javno, ker vem, da nisem edini, ki sem kaj takega doživel, in želim, da se s to parkirno hišo upravlja bolje ter se zadeve uredijo, da uporabniki, ki smo pošteni plačniki parkirnine, ne bi imeli takih težav,« doda.

Občina: Težave so redke

Na Mestni občini Novo mesto, kamor smo se obrnili po pojasnilo, povedo, da parkirno hišo na Novem trgu, ki je bila zgrajena pred tremi desetletji, upravlja podjetje Zarja, d. o. o. 

»Težave so zelo redke; največkrat do njih prihaja na strani uporabnikov in se v praksi kažejo predvsem kot nepravilno, napačno ali prepozno vstavljanje parkirne kartice. V parkirni hiši je zagotovljena 24-urna pomoč oziroma intervencija ob nepredvidenih dogodkih ali težavah. Uporabniki se lahko za pomoč obrnejo na osebo, ki je prisotna na blagajni, med njeno odsotnostjo pa pokličejo na telefonsko številko, objavljeno pri blagajni,« povedo na občini in dodajo, da so telefonske številke, ki so tam objavljene za pomoč, preverili in so prave.

»Pogosto pa se, glede na izkušnje, zgodi, da uporabniki vtipkajo napačno številko, na primer namesto 041 vpišejo 031. V nočnem času, ob sobotah popoldne ter ob nedeljah in praznikih je urejena telefonska prevezava na Gasilskoreševalni center in je, kot rečeno, poskrbljeno za 24-urno intervencijo ob težavah,« zatrdijo na mestni občini.