Izposoja koles

V Krškem, Brežicah in Kočevju imajo težave zaradi vandalizma

Mojca Leskovšek Svete
12. 8. 2023, 14.14
Deli članek:

Največji je novomeški sistem izposoje, ki se je razširil tudi na nekaj sosednjih občin. V Krškem in Brežicah je izposoja brezplačna, imajo pa precej težav z vandalizmom. Z vnovično uvedbo članarine uničevanja koles v Kočevju veliko manj, izposoj pa tudi. V Beli krajini šele zametki, v Sevnici še brez.

MOK
Krški sistem izposoje Krčan je pogosto tarča vandalizma.

Domala vse večje občine na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in na kočevsko-ribniškem območju svojim občanom in obiskovalcem ponujajo možnost izposoje koles. Izjema je le občina Sevnica, v kateri uvedbo sistema izposoje še načrtujejo, izposojevališča koles pa imajo tudi v nekaterih manjših občinah.

V Kočevju, kjer so ob vzpostavitvi sistema leta 2019 zanj izbrali ime Kolu, imajo istega ponudnika kot Bržkolo v Brežicah in Krčan v mestni občini Krško, kjer so avtomatizirani sistem izposoje koles sicer vzpostavili prvi v Posavju že leta 2017. V mestni občini Novo mesto svojemu sistemu rečejo GoNM in je del sistema DBK Bike (Dolenjska in Bela krajina Bike), ki je na voljo tudi v občinah Straža, Trebnje in Mirna Peč. Del sistema DBK Bike je tudi sistem BiKe za avtomatizirano izposojo koles v Beli krajini.

Prevladujejo mlajši

V dolenjski prestolnici je GoNM začel delovati že jeseni 2017. Danes imajo 88 koles in 18 postaj, izposoja pozimi ni mogoča. Lani so zabeležili več kot 2500 izposoj, letos pa v prvih treh mesecih delovanja čez tisoč. Uporabniki so največkrat mladi, navajajo na novomeški občini. Uporabnik mora pred prvo izposojo opraviti registracijo, pri kateri izbere mesečni ali sezonski paket v vrednosti pet oziroma 25 evrov. Kot pravijo na občini, je občasno na infrastrukturi zaznati vandalizem in nepravilno vračanje koles, vendar do zdaj večjih tovrstnih težav ni bilo.

Občina Trebnje se je novomeškemu sistemu GoNM pridružila avgusta lani, že leto prej so 16. postajo s tremi električnimi kolesi postavili v Straži, lani pa še v Mirni Peči postajo s sedmimi kolesi. V Trebnjem imajo za zdaj skupno 20 koles, 12 navadnih in osem električnih, na štirih postajah. Statistike izposoj za celotno sezono v Trebnjem še nimajo. Kolesa si največkrat izposojajo domačini, lani pa so imeli tudi primer vandalizma, ko je bilo poškodovanih nekaj koles.

MONM
Novomeški sistem za izposojo koles GoNM ima danes 88 koles in 18 postaj.

Brezplačno in vse leto

V mestni občini Krško je izposoja koles (55 na 11 postajah) brezplačna in mogoča vse leto. Največ koles si izposodijo domačini, izposoja pa se povečuje. V vseh letih delovanja sistema so imeli 13.023 izposoj, od tega lani 2160, letos pa že okoli dva tisoč. Čeprav je sistem Krčan za uporabnike brezplačen, imajo v krški občini veliko težav zaradi nasilnih odstranitev koles iz ležišča ter poškodb na kolesih in sistemu. Zaradi vandalizma so do zdaj na nekaterih postajah kolesa že nekajkrat umaknili, nazadnje letos na Senovem.

V Brežicah so sistem Bržkolo vzpostavili leta 2019, na šestih krajih v mestu pa je na voljo 29 koles. Med šolskim letom jih večinoma uporabljajo srednješolci in študenti, med počitnicami pa turisti. Uporabniške kartice so brezplačne, sistem izposoje pa deluje vse leto. Tako kot povsod drugod je izposoja časovno omejena na do 14 ur v posameznem koledarskem tednu. Na mesec imajo od 150 do 200 izposoj, podobno kot v Krškem pa imajo tudi v Brežicah precej težav zaradi vandalizma. To prinaša veliko nepotrebnih stroškov in manjšo razpoložljivost števila koles za izposojo, kadar so ta na popravilu, pravijo na občini.

Težave z vandalizmom

Velike težave z vandalizmom in celo nekaj primerov odtujitve koles so imeli tudi v Kočevju, in sicer lani, ko je bila zaradi gradnje kolesarskih poti v središču mesta in posledično omejitve prometa uporaba koles brezplačna. S ponovno uvedbo letne članarine 15 evrov je poškodb koles zaradi nepravilne uporabe in vandalizma letos manj. Zaradi slabih vremenskih razmer so letos sistem vzpostavili dokaj pozno. Do začetka julija so zabeležili samo 79 izposoj, medtem ko so jih imeli lani v istem obdobju že skoraj 800. Skupno imajo 28 navadnih mestnih koles in sedem postaj.

V Ribnici so svojo kolesarsko mrežo poimenovali Ricikel, delovati pa je začela jeseni 2019. Na občini pravijo, da si kolesa največkrat izposojajo domačini, predvsem starejši. Na dveh postajah imajo štiri klasična kolesa in štiri e-kolesa, izposoja je mogoča od pomladi do konca jeseni, letna članarina za izposojo pa je brezplačna. Lani so imeli 316 izposoj, letos pa do zdaj okoli 200.
Z vandalizmom za zdaj na srečo, kot pravijo, niso imeli težav v občini Črnomelj, kjer je ena od dveh postaj sistema BiKe za avtomatizirano izposojo koles v Beli krajini. V Beli krajini je sicer v uporabi osem e-koles, ki jih je mogoče prevzeti in oddati tudi na postaji v Semiču. Kot so nam povedali na črnomaljski občini, so od junija lani, ko so sistem vzpostavili, zabeležili okoli 60 izposoj, kolesa si izposojajo domačini. Računajo pa, da se bo z vzpostavitvijo novih postaj izposoja koles povečala.