Nizama se ga je bala

V ponedeljek mu niso odredili prepovedi približevanja, v petek jo je ubil

R.T.
12. 8. 2023, 08.34
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 14.00
Deli članek:

35-letni Nermin Sulejmanović je v Gradačcu v BiH v petek pretepel svojo partnerico Nizamo Hećimović, nato pa jo ustrelil v glavo. Njuno devetmesečno hčerko je pustil v mlaki krvi in odšel.

Facebook
Nizama Hečimović je večkrat prijavila nasilnega partnerja, a se ga je bala, ni verjela, da jo lahko ukrepi oblasti zaščitijo, zato je umaknila svojo prijavo. Na koncu jo je vseeno ubil.

Ponoreli bodibilder in fitnes inštruktor je grozodejstvo prenašal na Instagramu, nekateri ljudje pa so to početje celo spremljali in všečkali, kar je dodatno šokiralo javnost v BiH in tudi drugod. Sulejmanović se je po umoru partnerice odpeljal in ubil še dve osebi, očeta in sina, s katerima je bil v sporu zaradi nekega posla, streljal pa je tudi na policiste. Ko so ga obkolili, je sodil še sebi.

Med vožnjo je uspel objaviti na Instagramu, da je opozarjal, da bo prišlo do tega, saj da Nizama pred njim »osem dni skriva otroka«. Nizama ga je v preteklih mesecih že večkrat prijavila zaradi nasilja, nazadnje pred dobrim tednom, to pa je razbesnelo to osebo, pošast, bi bila bolj primerna oznaka. Postavlja se vprašanje, zakaj niso oblasti ukrepale zoper nasilnega Sulejmanovića, zakaj mu niso odredili vsaj prepoved približevanja.

Nizama ga je zaradi nasilja prijavila 3. avgusta. Policistom je povedala, da jo je pretepel, naslednji dan pa se je s hčerko odselila iz hiše in odšla k teti. Sulejmanović ji je nato grozil in jo rotil naj se vrne domov. Grozil je tudi njeni družini in prijateljem. Ko bi morala v ponedeljek na policiji dati izjavo, da bi lahko ukrepali zoper nasilneža, si je premislila, saj se ga je bala. Sodišče zato ni ukrepalo in ni izdalo ukrepa prepovedi približevanja. Podivjani Sulejmanović je nekako izvedel, kaj je nameravala storiti Nizama. Čez štiri dni jo je ubil.

Instagram
Nermin Sulejmanović

Za klofuto v zapor

Premier kantona v Tuzli Irfan Halilagić se je ob prvem čustvenem odzivu spraševal, kako lahko med nami živijo ljudje, ki podpirajo tako brutalno likvidacijo. S tem je mislil na lajke ob prenosu umora. »Gre za družbeni problem, na katerega je težko dati enostaven odgovor«

Upa, da bodo vsi odgovorni in navadni državljani razmislili o stanju v družbi,  premislili »našo družbo, način izobraževanje in sistem vrednot«, da ne bi bili takšni ljudje kot je Sulejmanović komu za vzor.

Zavzel se je za pomoč ženskam v stiski, da bi imele več zaščite in poguma, da vztrajajo pri prijavi. Meni tudi, da bi bilo treba spremeniti kazenski zakonik, tako da bi tudi za »klofuto« nasilnež odšel v zapor za leto dni.