(Pre)obremenjeni

Helikopterske intervencije: V petek kar petkrat v gore, a potrebni so tudi na poplavnih območjih

P.K.
11. 8. 2023, 21.30
Posodobljeno: 11. 8. 2023, 23.07
Deli članek:

Letalska policijska enota je z dežurno Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) ekipo na Brniku je samo danes (v petek) v gorah reševala kar petkrat. Število intervencij se tako hitro vrača v predpoplavno obdobje in nakazuje na hud avgustovski tempo reševanj v gorskem svetu.

GRZS
Med drugim so reševali dva Nemca in Francoza.

Danes zjutraj je dežurna ekipa s policijskim helikopterjem najprej hitela na Črno prst nad Bohinjem, kjer je skupaj z bohinjskimi gorskimi reševalci opravila transport dveh onemoglih Nemcev. Prepeljali so ju v dolino.  

Po informacijah policijske uprave (PU) Kranj je sledilo reševanje na območju Velikega Špičja, kjer je intervencijska ekipa rešila plezalko, ki je padla v alpinistični smeri in se poškodovala po nogi.

Iz Posočja takoj na Gorenjsko

"Tretje reševanje je bilo opravljeno na Stolu (Kobarid), od koder so v zdravstveno ustanovo prepeljali moškega s hudimi zdravstvenimi težavami. Nato pa so se med vračanjem na Brnik v zraku preusmerili še na območje Železnikov, kjer so na Ratitovcu zaradi zdrsa pomagali pohodnici s poškodbo noge. Odpeljali so jo v bolnišnico," sporočajo iz PU Kranj.

GRZS
Z moškim na Stolu je bilo resno.

Zadnje današnje reševanje pa se je zgodilo v večernih urah v Severni triglavski steni, kjer se je na višini okoli 2.600 metrov poškodoval alpinist iz Francije. Odpeljali so ga v bolnišnico. 

GRZS
Zaradi poplav so določena območja, ki predstavljajo izhodišča pohodnikov, zaprta.

Ne izzivajte usode na teh območjih

Policija opozarja na nevarnosti v gorah in apelira na "odgovorno ravnanje vsakega pohodnika in alpinistov. Kritičen je lahko vsak korak, vsak prijem, vsak gib, vsako dejanje. Želimo si le, da bi varno prispeli domov. Zato pazite nase in na tiste, ki so v gorah skupaj z vami," so njihove besede. Ob tem so v obzir vsem, ki bodo odšli v gore, dali še, da so določena območja, kjer so se zgodile poplave in predstavljajo tudi izhodiščne točke pohodnikov, zaprta. "Med drugim gre za dolino Radovna, Krmo, Kot, Drago, itd... Prepovedi so označene s prometno signalizacijo. Zato pozivamo k upoštevanju prometnih pravil in napovedujemo strožji nadzor."