Uničenje v Trbižu na območju Ljubnega

Video: »Zaropotalo je in v treh, štirih sekundah ni bilo več hiše«

R.T.
7. 8. 2023, 09.50
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 12.25
Deli članek:

Poplave in plazovi so na območju Ljubnega povzročili veliko razdejanje. V zaselku Trbiž v Ljubljem ob Savinji je plaz uničil več hiš.

Svet24 TV
Obupani Rajko

Rajku Kosmaču iz Trbiža v Ljubnem ob Savinji je deroča voda odnesla hišo. Izgubil je vse. Zadnji hip preden pridivjala voda so zapustili hišo, on, njegova žena, njuna hčerka in njen soprog ter otroci. »Še sreča, da smo prišli čez most, ker je bila voda že visoko,« je povedal za Svet24TV in dodal, da komaj so stekli višje, na bližnji hrib »je zaropotalo in v treh, štirih sekundah ni bilo več hiše. Samo pokadilo se je in ni bilo ničesar več.«

»40 let sva z ženo delala in garala, pred tremi leti smo napeljali novo centralno...,šest motorjev starodobnikov, sin je imel dve mašini vredni gotovo 30.000 evrov. Vse je šlo! Nič nimamo!« v solzah pove Rajko, ki pravi, da še ni dojel razsežnosti katastrofe.
Župan jim išče nadomestne namestitve. Začasno so nastanjeni pri hčerkini kolegici v Ljubnem.

Svet24TV
V zaselku Trbiž je plaz zasul več hiš.

»Zelo kruta zadeva. V nekaj minutah sta šle obe hiši. Sin je slišal, da je odneslo drevje in rekel 'Bežimo'. Pa smo šli v breg. Čez dve ali tri minute je prišel plaz in odnesel obe hiši. Ostali smo brez vsega, hišo pa so imeli zavarovano. Zdaj nam pomagajo sosedi,« je razložil Albin Krebs, svak Rajka Kosmača, ki je izgubil hišo in delavnico. Plaz jim je odnesel tudi 12 tisoč evrov, ki jih je družina privarčevala za avto. Nahrbtnik z denarjem je nekje pod hudourniškim nanosom. Izgubili so tudi tri avte. Občina jim je že nudila pomoč, hrano in pijačo.