Celovita prenova

FOTO: Padel je kostanj pred ljubljansko Dramo

J.V.
27. 7. 2023, 10.50
Posodobljeno: 27. 7. 2023, 13.00
Deli članek:

V sklopu prenove SNG Drama so danes po nareku ministrstva za kulturo podrli Ljubljančanom dobro znani divji kostanj, ki je ob Slovenski cesti stal več kot 70 let.

Bobo
Požagan kostanj pred SNG Drama.

Odstranjevanje grmičevja na zelenicah in postavitev ograje okoli stavbe Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana minuli konec tedna so naznanili skorajšnji začetek arheoloških raziskav pred začetkom že desetletja načrtovane prenove Drame. Raziskave, ki jih bodo izvedli sodelavci centra za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, naj bi bile zaključene v roku šestih mesecev. Konec 58 milijonov evrov vrednega projekta prenove Drame pa je načrtovan do konca leta 2026.

Zaradi prenove bodo skupno posekali dvanajst dreves, ki rastejo v neposredni bližini Drame. Kot prvi je padel kostanj. Na mestu, kjer je stalo drevo, je namreč predviden vhod v novo podzemno avlo. Sicer so najprej razmišljali tudi o presaditvi več kot 70 let starega kostanja, ki bi stala od 80.000 do 100.000 evrov, vendar pa ni zagotovila, da bi bila uspešna. Peticijo "Kostanja pred Dramo ne damo!" je zaman podpisalo skoraj 1900 ljudi. Pristojni obljubjajo, da bodo zelene površine povrnili z zasaditvijo novih dreves, "ki jim bodo v procesu prenove zagotovljene najboljše možne rastne razmere za uspešno in dolgotrajno rast".

Motorke brnijo tudi drugod po Ljubljani

Prebivalce pregovorno najlepšega mesta na svetu je nedavno razburjala tudi obsežna sečnja dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki je trenutno po odločbi inšpektorice za naravo in vode ustavljena, dokler ljubljanska občina ne pridobi naravovarstvenih pogojev in mnenja zavoda za varstvo narave. Po podatkih inšpektorice je podjetje, ki izvaja sečnjo, posekalo 200 odkazanih dreves od 389.

Tudi podiranje drevoreda desetih lip na Petkovškovem nabrežju, med Resljevo in Rozmanovo ulico, kjer trenutno poteka prenova Centra Rog, marsikomu ni bilo po godu. Odločitev o odstranitvi dreves so sprejeli po arborističnem pregledu treh lip, ki je pokazal, da obstaja povečana nevarnost odloma dreves zaradi mehanskih poškodb korenin in prisotnih razkrojnih procesov. Namesto oslabelih lip je predvidena zasaditev dvajsetih novih.

Zaradi posodabljanja prometne infrastrukture bo padlo tudi 50 dreves na Linhartovi cesti, ki se ji obeta razširitev v štiripasovnico z rumenima pasovoma za javni potniški promet v obe smeri ter površinami za pešce in kolesarje. Kot pravijo na občini, je na prenovljeni Linhartovi predvidena zasaditev 117 dreves in 1800 grmovnic.