Nedostopno zdravstvo

Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede julija znova naraslo

P.K./STA
27. 7. 2023, 09.25
Deli članek:

Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede se je 1. julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 2,4 odstotka. Najdlje je treba čakati na prvi nevrološki in prvi revmatološki pregled.

Dreamstime
pregled

Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede se je 1. julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 2,4 odstotka. Ob tem se je število pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo na izbrane terapevtsko-diagnostične storitve, zmanjšalo za 0,6 odstotka, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skupno število čakajočih na prve preglede se je medtem 1. julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 0,9 odstotka, skupno število čakajočih na nabor izbranih 379 terapevtsko-diagnostičnih storitev pa se je zmanjšalo za 1,5 odstotka, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Dolg seznam

Podobne trende je NIJZ beležil tudi v predhodnem poročilu o čakalnih vrstah. Skupno število čakajočih na prve preglede se je tako tudi 1. junija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo, takrat za 2,1 odstotka, pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa za 1,1 odstotka. Od tega je nedopustno dolgo na prve preglede 1. junija čakalo 5,1 odstotka pacientov več kot pretekli mesec, na terapevtsko-diagnostične storitve pa tri odstotke manj.

Najdaljša dopustna čakalna doba pri stopnji nujnosti "redno" na prvi julijski dan ni spoštovana pri 29 vrstah zdravstvenih storitev, med njimi so: biopsije jezika, mandljev/žrelnice, nosne votline in/ali zgornjega žrela,  posegi na bobniču in srednjem ušesu, ekscizija majhnih tumorjev v oralni kirurgiji, endoskopska operacije obnosnih votlin, MRA srca in velikih žil, prvi nevrološki pregled, prvi revmatološki pregled, če jih naštejemo samo nekaj.