Zavedaj se Zemlje

FOTO: Jelinčičeva hči obdarila Ruse

M.D.
27. 7. 2023, 09.20
Posodobljeno: 27. 7. 2023, 09.29
Deli članek:

Aleksandra Tisa Jelinčič, hči politika Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki ne skriva svojih simpatij do Rusov, je ruskemu veleposlaniku v Sloveniji podarila dve lastni umetniški deli.

Twitter/Zmago Jelinčič Plemeniti
Slikarka Aleksandra Tisa Jelinčič in ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Eyvazov.

»Mi je v čast,« je slikarka Aleksandra Tisa Jelinčič skromno pospremila predajo svojih dveh slik ruskemu veleposlaniku v Sloveniji Timurju Eyvazovu in Ruski federaciji. Diplomatu je podarila dve umetniški deli, ki ju je naslikala v sklopu svojega opusa Zavedaj se Zemlje.

»Zelo sem vesela, da sem lahko podarila dve svoji sliki, državi Rusiji in njenemu veleposlaniku. Upam da bosta našli primerno mesto na kakšni od sten ruskih vladnih ustanov,« ne skriva ponosa hči politika in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki je perspektivna študentka v eni najprestižnejših slikarskih šol v Evropi. Na Kraljevi akademiji za likovno umetnost v Antwerpnu je zaključila prvi letnik. Kot čudežni otrok je v slikarstvu presenečala že v cicibanski dobi, ko je pri rosnih osmih letih pod okriljem slikarskega mojstra Zmaga Modica že postavila samostojne razstave v Zagrebu in Beogradu. Tedaj je presenečala z akti in s svojo zrelostjo navdušila umetniške kritike, v hrvaškem časopisu Večernji list so njene slike označili za zrelo zrele.

Sliki, ki ju je podarila ruskemu veleposlaniku na veleposlaništvu Ruske federacije v Ljubljani, je izdelala v tehniki olje na platnu, motivika pa nas ogovarja in opominja na bogokletno ravnanje človeka z naravo in posledično razpadanje zemlje. Ena umetnina predstavlja dva kuščarja v simbolni obliki jin in jang, kar predstavlja hotenje Ruske federacije po multipolarnosti sveta, kot je zapisal Jelinčič Plemeniti, ter metulja, ki "pomeni nov začetek, kjer kot feniks odpira tradicionalne poglede na naravo, odpira prostor za nova razmišljanja, za nove korake v svetlo in barvito prihodnost", je objavo novice na svojem twitter profilu pospremil slikarkin oče Zmago Jelinčič – Plemeniti.

"Nesporni optimizem te umetniške stvaritve je zagotovo v njeni naravnanosti rešitve vseh problemov, očiščenja negativizma in nihilizma ter vzbuja prepričanje v pozitivno rešitev, zmago čiste ideje, tradicionalnih vrednot in ponovnega veselja do življenja brez vsiljenih degeneracij in maloumja," je razložil pomen hčerkine stvaritve.

Druga slika pa izpostavlja zaščiteno slovensko čebelo v agoniji smrti, ki opozarja na posledice izničevanja tradicionalnih vrednot človeštva in težnje, da se narava podredi globalističnim interesom, je poudaril Jelinčič Plemeniti.

"Pomislimo, da smo z današnjim brezobzirnim ravnanjem rablji naši rodni Zemlji. Tega perečega stanja se vse bolj zavedamo, in slikarka Aleksandra Tisa je tesnobna spoznanja izrazila v tem ciklu slik. Ognjeno rdeča in ogleno črna ozadja slik so apokaliptične slutnje o našem okolju. Zoglenelo drevo na pepelnato sivih kamnitih tleh je v zadušljivi tišini brezvetrja onemelo. Morje kot pravir nenehnega porajanja življenja je izdihnilo," pa je presežke umetniškega dela mlade avtorice že pred časom ocenil umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj iz Narodne galerije Slovenije, ki njene slike celo tolmači kot preroške.