Burno dogajanje

Na severovzhodu odkrivalo strehe in podiralo drevesa

S.R.
17. 7. 2023, 17.01
Posodobljeno: 18. 7. 2023, 06.54
Deli članek:

O podrtih drevesih in odkriti strehah so včeraj poročali iz več občin na severovzhodu Slovenije, ki ga je iz Avstrije dosegla močnejša nevihtna celica. Pri Celovcu se je nato razvila nova nevihtna celica, ki je še pred večerom dosegla Koroško.

Gasilci Dvorjane
V Dvorjanah v občini Duplek.

Da so v ponedeljek popoldne možne močnejše nevihte zlasti na severovzhodu države, so že zjutraj opozorili meteorologi pri Agenciji RS za okolje (Arso). Popoldne so nato naznanili, da se iz Avstrije proti Mariboru premika »precej močna nevihtna celica,« ki jo »po vsej verjetnosti spremlja toča.« »Tudi drugod na SV je možen razvoj močnejših neviht,« so obenem še enkrat posvarili pri Arsu.

Močnejša nevihtna celica, ki je nato zajela predvsem območje med Mariborom in Mursko Soboto, je pred mejo sicer nekoliko oslabela, a je imela kot kaže še vedno dovolj moči, da je poskrbela za škodo. Glede na prve informacije je največ težav povzročal veter, zaradi česar so na teren odrinile številne intervencijske ekipe. O več dogodkih, ki so bili posledica neurja, natančeje o podrtih drevesih in odkritih strehah, po podatkih uprave za zaščito in reševanje poročajo iz občin Ruše, Maribor, Starše, Šentilj, Kidričevo, Sveta Ana, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Radenci, Puconci in Murska Sobota.

Da se stanje zdaj umirja, a da proti večeru na severu države pričakujejo novo dogajanje, so malo pred 17. uro sporočili ljubiteljski meteorologi pri portalu Neurje.si. Malo po 19. uri so posvarili, da se je v bližini Celovca razvila močna supercelična nevihta, ki potuje v smeri Koroške. Lokalno lahko pada tudi debelejša toča, preglavice pa bo poleg nalivov zopet povzročal močan veter, so še dodali. Močnejša nevihta je pozneje prečkala mejo in se sprehodila čez Koroško. Poročil o morebitni toči še ni.