Državni zbor

Parlament bo odločal o prostovoljnem končanju življenja ob neznosnem trpljenju

P.K.
17. 7. 2023, 13.55
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 14.05
Deli članek:

V parlamentarno obravnavo gre Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ), ki bo hudo bolnim, ki ne morejo ozdraveti ter se pri tem neznosno mučijo, olajšal trpljenje, saj jim bo omogočil prostovoljno končanja svojega življenja.

Sašo Radej
Vodje skupine avtorjev ZPPKŽ dddr. Andrej Pleterski.

Da predlog zakona prestopa prag parlamenta, je posledica dovolj zbranih podpisov državljank in državljanov -  5.513 so jih zbrali. Najmanj 5.000 podpisov so njegovi avtorji morali nabrati v predpisanem roku, da so lahko sprožili zahtevo za pričetek zakonodajnega postopka za sprejem zakona. Želijo si, da bi se zakonu v parlamentu namenila široka razprava, s katero bi se razjasnile še zadnje morebitne dileme.

Eno glavnih sporočil avtorjev poslankam in poslancem je, da ima slovenski predlog zakona največ varovalk v primerjavi s sorodnimi zakoni držav, ki so že sprejele tovrstne možnosti odločanja o svojem življenju, ko gre za neozdravljiva, terminalna stanja bolezni, ki jih spremlja hudo trpljenje, ki je tako neznosno in težko, da bolnik ne vidi drugega izhoda.

Računa na Goloba

Soavtor zakona dr. Dušan Keber je pred današnjo oddajo podpisov v DZ dejal, da so v dolgotrajnem procesu pisanja zakona  upoštevali vse utemeljene predloge in pomisleke zdravnikov, "nič pa ne moremo storiti ob stališču posameznikov med njimi, da noben popravek ne more spremeniti njihovega načelnega nasprotovanja. Spoznal sem veliko zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, ki menijo, da ta zakon potrebujemo," je poudaril.

Spet drugi soavtor zakona, pravnik doc. dr. Luka Mišič, je opomnil, da gre za prvi korak k spoštovanju posameznikove zasebne avtonomije oziroma sposobnosti odločanja o lastnih zadevah v celotnem življenjskem obdobju, tudi za primer smrti. "Želim si živeti v družbi, v kateri imajo terminalno bolni in neznosno trpeči zakonito pravico do pomoči pri končanju življenja. Pomembna je že zakonska možnost, tudi če te pravice nikdar ne uresničijo," so njegove besede.

Filozof dr. Igor Pribac: pa je ob predaji predloga zakona med poslance dejal, da je pred njimi še dolga pot, "a zaupam predsedniku vlade, da bo ta reforma, ki uživa široko podporo ljudi in varuje človekovo dostojanstvo, nazadnje uresničena".