Iskanje rešitve

Cekrlanjanski kmetje so besni; jelenjad povzroča vse večjo škodo

J.V./STA
9. 6. 2023, 16.45
Posodobljeno: 9. 6. 2023, 16.50
Deli članek:

Kmetom in lastnikom gozdov na Cerkljanskem vse večjo škodo povzroča jelenjad. Na pobudo krajanov so zato na Občini Cerkno oblikovali posvetovalno skupino, v četrtek pa so skupno rešitev za problem prenamnožitve jelenjadi na okrogli mizi na Bukovem pri Cerknem iskali predstavniki različnih ustanov, kmetov, lovcev in ministrstva za kmetijstvo.

STA
Kmetom in lastnikom gozdov na Cerkljanskem vse večjo škodo povzroča jelenjad.

Sodelujoči v razpravi so se strinjali, da je število jelenjadi v tem prostoru previsoko. Kmet in lovec Stanko Makuc je poudaril, da se zaradi njene stalne paše tla izčrpavajo, v gozdu vse bolj opažajo izginjanje žlahtnih listavcev, zaradi iztrebkov pa je na udaru tudi zdravje goveda. 

Kmetje so začeli monitoring, s katerim želijo ugotoviti realno stanje. Član posvetovalne skupine Ivan Mavri je kot veliko težavo izpostavil prav pomanjkanje realnih podatkov o tem, kolikšna je populacija jelenjadi na območju, zaradi česar tudi ni jasno, ali je številka 1900, ki je predvidena za odvzem jelenjadi iz okolja v naslednjih dveh letih, dovolj visoka.

Peter Razpet iz Zavoda za gozdove je pojasnil, da lovsko upravljavski načrt predvideva 54 odstotkov večji odvzem kot v prejšnjem obdobju, za zmanjšanje števila jelenjadi pa da bo treba začeti posegati v rodni del populacije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Velike težave pri odlovu sicer lovskim družinam poleg staranja članov povzročajo tudi različne omejitve lova. "Če bomo želeli narediti red, bomo morali najprej urediti zakonodajo s spremembami, ki bodo omogočale normalen način lova presežkov jelenjadi," je dejal predsednik območnega združenja upravljavcev lovišč Triglavskega upravljavskega območja Ludvik Velikonja. V omenjeno območje sodi tudi Lovska družina Otavnik, kjer je škoda največja.

Po besedah Urške Srnec s kmetijskega ministrstva je pri škodi zaradi jelenjadi pomembno, da tako lovska družina, ki odškodninsko odgovarja, kot oškodovanci sedejo za skupno mizo ter se pogovorijo o tem, kje so težave na obeh straneh in kje si lahko pridejo nasproti. Na ministrstvu spodbujajo tudi kmete, da se vključijo v lovske družine in zaščitijo svoje premoženje tudi tako, da poskrbijo za odlov na svojem območju.