Kakovost vode

Ali se v Sloveniji kopamo v čistih vodah?

A.Z.
9. 6. 2023, 13.55
Posodobljeno: 9. 6. 2023, 14.22
Deli članek:

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je predstavilo rezultate preiskave kakovosti voda na javnih kopališčih. Slovenci se očitno kopamo v čistih vodah.

Bobo
Izola.

Večina kopališč v Evropski uniji je leta 2022 ustrezala najstrožjim standardom EU za kakovost vode, so povedali pri EK. V raziskavi so ocenili malo manj kot 22.000 kopališč v 31 evropskih državah, kjer je bilo 95 odstotkov kopališč na Cipru, v Avstriji, Grčiji in na Hrvaškem ocenjenih kot izjemno kakovostnih.

M24
Čista voda je tudi na kopališčih v notranjosti.

Prav vsa ocenjena kopališča v Sloveniji, na Malti ter v Bolgariji, Romuniji, Luksemburgu so izpolnila vsaj minimalni standard zadostne kakovosti, kar pomeni, da se Slovenci dejansko lahko kopamo v zelo čistih vodah. Kar 79 odstotkov vseh kopališč pri nas je bilo označenih kot odličnih, oceno dobro in zadovoljivo pa so dobila preostala kopališča. Podobna slika pri kakovosti vode naj bi bila tudi letos saj dobivajo naša kopališča od leta 2012 dalje najboljše ocene. .

Dve tretjini vseh ocenjenih kopališč so bila obalna, voda v njih pa je na splošno boljša kot kakovost vode na kopališčih ob rekah in jezerih. Leta 2022 je bilo 88,9 odstotka obalnih kopališč EU razvrščenih kot izjemno kakovostnih, v primerjavi z 79,3 odstotka kopališč ob rekah in jezerih.