Kranj

Park slovenske himne za ohranjanje spomina na pomembne čase

A.Z.
1. 6. 2023, 19.58
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 20.04
Deli članek:

V Kranju so v prisotnosti predsednice Nataše Pirc Musar odprli Park slovenske himne, ki je posvečen slovenski himni Zdravljici ter himni Slovenske vojske Naprej zastave slave.

Bor Slana/STA
Park slovenske himne je pomnik slovenske zgodovine.

Nov kranjski spominski park, ki leži ob sedanjem Prešernovem gaju, ima po mnenju ustanoviteljev edinstven pomen in predstavlja povezovanje kulture, umetnosti, narodne zavesti, zgodovine, tradicije, narave in kakovosti bivanja na enem mestu.

Velika umetnika France Prešeren in Simon Jenko sta delila iste vrednote – ljubezen do naroda, do domovine, sanje o skupni državi, o svobodi in tako ustvarila mojstrovini – Zdravljico in Naprej zastave slave. V prelomnih časih za Slovenijo smo Slovenci umestili v svojo nacionalno bit, kot državno himno in kot himno Slovenske vojske.

Bor Slana/STA
Zbrani na otvoritvi Parka slovenske himne

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je uvodoma izpostavila pomen zavedanja, da živimo sen naših prednikov, sen o lastni, neodvisni in suvereni državi. Sen, za katerega so se mnogi borili ali celo darovali svoje življenje. Ob tem pa dodala: »Zato si iskreno želim, da nam nikoli več ne bi bilo treba doživeti, da 'za blagor očetnjave puška govori', ampak da bomo živeli v svetu, kjer 'prepir iz sveta bo pregnan' in kjer 'ne vrag, le sosed bo mejak'

Območje parka je bilo pred ureditvijo degradirano. Zemljišče je odstopila rimokatoliška cerkev, Slovenska vojska pa je pri urejanju pomagala z gradbeno mehanizacijo. Predsednica Pirc Musar je Kranjčankam in Kranjčanom še zaželela, da bo na novo urejen park kraj miru, sprostitve, spokojnosti, druženja, spomina in pomnjenja.