Na Balkanu je vroče

V dogajanje na Kosovu so se vpletle tudi ZDA, Golob poziva k mednarodnemu pritisku

A.Z./STA
1. 6. 2023, 17.53
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 18.03
Deli članek:

Zaradi vedno večjih napetosti med Srbi in kosovskimi Albanci se krepi tudi politični pritisk. ZDA so srbske in kosovske voditelje pozvale k takojšnji umiritvi napetosti, slovenski premier Robert Golob pa je mnenja, da je dogovor mogoče doseči samo ob pritisku mednarodne skupnosti.

Profimedia
Za mir na Kosovu skrbijo tudi enote mednarodnih sil.

Do napetosti med obema stranema na Kosovu je prišlo, ko je uradna Priština želela dostop do občinskih stavb za novoizvoljene župane, čemur pa so tamkajšnji Srbi nasprotovali. Zdaj je ameriški državni sekretar Antony Blinken pozval tako Beograd kot Prištino, naj sprejmeta takojšnje ukrepe za zmanjšanje napetosti in opozoril, da trenutne razmere ovirajo njuna prizadevanja za evropsko integracijo.

Profimedia
Na Kosovu je še nemirno.

»Podpiramo evroatlantski integracijski proces Kosova in Srbije, a trenutna eskalacija bolj ovira prizadevanja kot jim pomaga,« je dodal. Washington, ki sicer velja za zaveznika Kosova, je bil po najnovejšem izbruhu nasilja kritičen do vlade v Prištini zaradi »ostrega in nepotrebnega stopnjevanja napetosti«, ki so želele na silo postaviti nove župane na severu Kosova.

Kritičen do kosovskih oblasti je bil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je kar odkrito za napetosti okrivil Prištino. Vučić se je tudi že srečal z Macronom in se mu zahvalil za podporo Srbiji glede zadnjih dogodkov na Kosovu.

Profimedia
Srbski predsednik Vučić.

Srbi na severu Kosova pa nadaljujejo proteste proti začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom.

Golob se je srečal z obema stranema

Robert Golob pa je po koncu vrha Evropske politične skupnosti v Moldaviji povedal, da je do dogovora mogoče priti samo s pritiskom mednarodne skupnosti. Zato se je srečal tako s srbskim predsednikom Vučićem kot kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Golob je še ostro obsodil nasilje in izpostavil nujnost sodelovanja kosovskih oblasti s predstavniki mednarodne skupnosti s ciljem čimprejšnje umiritve napetosti.

Profimedia
Kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Premier je sicer v okviru drugega vrha Evropske politične skupnosti, na katerem se je zbralo okoli 50 evropskih voditeljev in predsedniki institucij EU, sodeloval na eni od okroglih miz na temo energetike in povezljivosti. V razpravi je med drugim poudaril pomen prehoda in vlaganja v obnovljive vire energije ter izgradnje sodobne energetske infrastrukture. Zagotoviti je treba, da bo elektroenergetsko omrežje zadostilo potrebam pospešenega prehoda na nizkoogljične vire energije.

Dejal je še, da so bili voditelji na srečanju v Moldaviji enotni. »Samo ko stojimo enotno, lahko kot Evropa dosegamo rezultate. Tega načela se, ko se srečamo, vedno držimo,« je poudaril, pri čemer je omenil rusko agresijo na Ukrajino.