Rušenje na Hrvaškem

Na otoku Čiovo Švedu podrli sanjsko hišo

A.Z./STA
1. 6. 2023, 17.01
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 17.04
Deli članek:

Na otoku Čiovo blizu Trogirja so začeli rušiti nezakonito zgrajene objekte. To je prvi od treh objektov na tem otoku, ki jih bodo predvidoma odstranili, hiša pa je v lasti švedskega državljana. Za svoje nepremičnine se tresejo tudi slovenski lastniki, predvsem v Istri.

Bobo
Od sanjske hiše ne bo ostalo veliko.

Kamnita dvonadstropna hiša z bazenom v lasti švedskega državljana stoji skoraj neposredno ob morju. Lastnik jo je po navedbah hrvaškega državnega inšpektorata zgradil nezakonito. »Ta objekt so gradili povsem na črno, in to je edini razlog za njegovo odstranitev,« je pojasnil glavni državni inšpektor Andrija Mikulić.

Bobo
Na Hrvaškem so se resno lotili obmorskih črnih gradenj.

Odvetnik švedskega državljana se je na odločbo inšpektorata pritožil, ali je njegova stranka imela gradbeno dovoljenje pa ni odgovoril.

Mikulić je potrdil, da bodo na Čiovu kmalu odstranili še en nezakonit objekt, ki je v lasti lastnikov zasebne zdravstvene ustanove Poliklinika Medikol.

Bobo
Švedski državljan se je pritožil, a če ima gradbeno dovoljenje, ni pojasnil.

Cena rušenja te nepremičnine bo po njegovi oceni znašala več kot 240.000 evrov, izvajalca za rušenje pa bodo izbrali prek javnega razpisa. Prvi bagri naj bi v petek prispeli tudi v zaliv Vruja na jugu Dalmacije. »Tam gre za sedem objektov. Izdali smo vse kazni, ki so skupno znašale več kot 370.000 evrov,« je pojasnil glavni državni inšpektor.

Na Hrvaškem so v maju po navedbah državnega inšpektorata odstranili 31 nezakonitih objektov. Izdali so za osem milijonov evrov kazni, od tega za pet milijonov evrov v Dalmaciji.