Slabovidnim in slepim prijazno

Bankomat z glasovnimi navodili

A.Z.
1. 6. 2023, 15.39
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 15.45
Deli članek:

NLB je v Ljubljani dal v uporabo prvega od predvidenih 52 bankomatov, ki so prilagojeni za lažjo uporabo za slepe in slabovidne.

Marko Vavpotič/M24
Bankomat z glasovnimi navodili.

Slepi in slabovidni bodo tako lahko s pomočjo glasovnih navodil preko slušalk lahko dvignili gotovino ali preverili stanje na računu, sicer pa jih bodo lahko uporabljali tudi uporabniki brez okvar vida, saj prilagojena uporaba bankomata poteka s pomočjo žičnih slušalk. Glasovno vodenje se namreč začne, ko program zazna, da so slušalke aktivirane in priklopljene na vhod za slušalke, ki se nahaja na bankomatu. Glasovno vodenje je za sedaj omogočeno v slovenskem jeziku.

Marko Vavpotič/M24
Slepi do večje finančne neodvisnosti.

»Zagotavljanje pogojev za samostojnost slepih in slabovidnih je eno izmed ključnih poslanstev Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in v tem oziru je izjemno pomembna tudi finančna samostojnost. Možnost samostojnega dvigovanja denarja, ki ga omogoča prilagojeni bankomat, je nova stopnica slepih in slabovidnih k samostojnejšemu življenju. Veselimo se, da bo NLB prilagodila 52 bankomatov, na lokacijah, ki smo jih skupaj določili,« je poudaril Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Antonio Argir, član uprave NLB, pristojen za upravljanje skupine, plačila in inovacije je ob predaji bankomata povedal: »Če se bo izkazalo, da potrebujejo dodatne storitve, bomo v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije dodali še nove