Velikopotezno

Putin pod osrednjo moskovsko kliniko gradi bombno zaklonišče

J.V.
1. 6. 2023, 14.05
Posodobljeno: 1. 6. 2023, 14.06
Deli članek:

Projekt, vreden skoraj pol milijona evrov, naj bi bil dokončan 20. decembra letos.

Wikimedia
Centralna moskovska klinika je znana tudi kot bolnišnica Kremlja.

Urad ruskega predsednika Vladimirja Putina načrtuje gradnjo bombnega zaklonišča pod centalno moskovsko klinično bolnišnico, poroča preiskovalni portal Meduza. Projekt je bil na državni portal javnih naročil oddan 26. maja, začetna investicija pa znaša več kot 35 milijonov rubljev (oziroma dobrih 400 tisoč evrov). 

Dokumenti se nanašajo na gradnjo "zaščitnega zaklonišča civilne zaščite" na Ulici maršala Timošenka 15, kar je tudi naslov centralne moskovske klinike, znane tudi kot bolnišnica Kremlja, saj se v njej zdravijo ruski visoki uradniki in politiki (številni so poleteli tudi skozi okna prav te bolnišnice). Dokumenti pa ne navajajo velikosti oz. zmogljivosti zavetišča.

Je pa v njih opozorilo, da bi moral "objekt" zagotoviti delovanje posebnih komunikacijskih sistemov "za uradne osebe, ki so predmet državne zaščite" in bi moral "opremiti prostore teh uradnih oseb s tehničnimi sredstvi za zaščito pred odtekanjem tajnih podatkov." Kakor koli. Projekt naj bi bil dokončan 20. decembra letos, še piše Meduza.