Čistilna akcija

V Blejskem jezeru našli skoraj pol tone odpadkov

M. T. V.
20. 5. 2023, 18.24
Deli članek:

Več kot 200 ljudi je očistilo naš gorenjski biser, med prostovoljci so bili tudi blejski župan Anton Mežan ter učenci in ravnatelja OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica.

Spar
Blejskim potapljačem so se letos pridružili tudi potapljači iz Hrvaške in Srbije.

Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ) v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled, Infrastrukturo Bled in Nacionalnim inštitutom za biologijo (NIB) danes izvedlo že 30. čistilno akcijo Blejskega jezera. Več kot 200 sodelujočih je jezero in brežine očistilo za skoraj pol tone odpadkov. Sodelovali so tudi blejski gasilci, reševalci, okoljevarstveniki, potapljači iz Hrvaške in Srbije.

Spar
Bled je kot ena izmed glavnih slovenskih turističnih atrakcij precej podvržen onesnaževanju.

Bled je kot ena izmed glavnih slovenskih turističnih atrakcij precej podvržen onesnaževanju, zato z namenom izboljšanja ekološkega stanja našega bisera že okrogla tri desetletja poteka čistilna akcija Blejskega jezera. Gre za najstarejšo ekološko akcijo v Sloveniji. Samo Frantar iz Društva za podvodne dejavnosti Bled je po akciji dejal: »Zares prijetno je videti na kupu toliko ljudi, ki jim je mar za čisto okolje. Navdušuje me dejstvo, da se je današnje akcije udeležilo tudi veliko osnovnošolcev, kar potrjuje, da je mlajšim generacijam še kako mar za naravo. Kljub turobni vremenski napovedi smo izpeljali jubilejno čistilno akcijo, ki je bila ponovno velik uspeh.«

Spar
Tradicionalna čistilna akcija Blejskega jezera poteka že tri desetletja.