Iskalna akcija

Letalo, ki je poletelo z mariborskega letališča, izginilo z radarjev

M. T. V./STA
20. 5. 2023, 16.07
Posodobljeno: 20. 5. 2023, 20.04
Deli članek:

Nad naseljem Jezerane v hrvaški Liki je danes nekaj po poldnevu z radarjev izginilo malo motorno letalo, ki je iz Maribora poletelo proti Pulju.

HGSS
HGSS je že sprožila iskalno akcijo.

Manjše športno letalo znamke Cirrus 20, ki je bilo na letu z mariborskega letališča v Pulj, je okoli 12.30 izginilo z radarja, so sporočili iz centra za obveščanje hrvaške civilne zaščite. Ta je že sprožila operacijo iskanja in reševanja. Na teren so tako odšli pripadniki civilne zaščite, policisti, reševalci postaj gorske reševalne službe iz Karlovca, Gospića in Ogulina ter lokalni gasilci. Pri iskanju pomaga tudi helikopter hrvaške vojske.

S Hrvaške gorske reševalne službe so sporočili, da je del območja med Jezerani in Modrušem že preiskan. V akciji sodeluje 40 gorskih reševalcev, dodatne ekipe so v pripravljenosti. Pristojni za pomoč prosijo vse, ki so opazili kar koli, kar bi utegnilo pomagati pri operaciji.

Poveljnik gasilcev Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić je medtem po pisanju portala Index pojasnil, da je teren gozdnat in neprehoden, iskanje pa otežuje še deževno in megleno vreme. Na območju bi lahko bile tudi še mine iz časov vojne v 90. letih minulega stoletja, kar sodelujočim omejuje manevrski prostor. Gasilci in gorski reševalci morebitne koristne informacije iščejo tudi pri lokalnih prebivalcih. 

Portal Telegram je neuradno izvedel, da naj bi šlo za slovensko letalo, v katerem so bile tri osebe, da je imelo goriva za okoli štiri ure leta ter da ga je pilot v času, ko je izginil z radarja, pilotiral ročno.