Je res bil na delu volk?

FOTO: Po masakru ovc na Bledu domačini na okopih! Na ograji ni znakov vdora, med ovcami pa je bil pes

S.R./G.G./STA
15. 5. 2023, 16.04
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 20.36
Deli članek:

Nedeljski pokol na območju Bleda je razburil tako tamkajšnje kmete in nekatere lokalne prebivalce. To je le pika na i, zahtevajo ukrepanje. Šele analiza genskega materiala pa bo potrdila, če je bil klavec res volk.

Bobo
Današnji protest je bil opozorilne narave. Kmetje obljubljajo, da bodo naslednjič kadavre prepeljali pred parlament.

Kmetijo v vasi Rečica severno od Blejskega jezera je v noči na nedeljo obiskal posebej krvoločen volk, tako menijo. Dišala naj bi mu drobnica v zaščiteni ogradi na pašniku, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od lastnikove hiše. Kot smo že poročali, je tam pokončal sedem ovc in jagnjet. Če drži domneva, da je bil na delu volk.

V Civilni iniciativi 71 so pojasnili, da gre za dobro grajen pašnik, ki ga obkroža nedavno obnovljena ograja, visoka 130 centimetrov, pri čemer se je napad zgodil vsega 450 metrov od veslaškega centra na Zaki v Bledu, kjer je po tekaški prireditvi do druge ure zjutraj potekala zabava z glasno glasbo.

Bobo
Kadavri ovc.

Protesta, ki so ga s pomočjo občine organizirali tamkajšnji kmetje, se je udeležilo več kot 50 ljudi. Med njimi kmetje, ki jih skrbi za lastno varnost in varnost svoje živine, ter starši, ki jih skrbi za varnost otrok.

V luči tega zadnjega napada so domačini in kmetje iz občin zgornje Gorenjske danes v Zgornjih Gorjah pripravili protest, na katerem so zahtevali takojšnje ukrepanje proti volkovom. Župan občine Gorje Peter Torkar pravi, da se je volk povsem približal vasem, kar sicer zaznavajo še nekaj časa, a do tako hudega pokola, kakršen je bil nedeljski, še ni prišlo. "To je 350 metrov stran od Blejskega jezera in lahko rečemo, da ni odveč, da je naše občane in prebivalce sosednjih občin strah iti v naravo in puščati svoje otroke, da se igrajo na domačem dvorišču," je poudaril župan Gorij. Protestniki so pozvali ministrstvo za naravne vire in prostor ter vse ostale pristojne, da nemudoma ukrepajo. "Da odstranite zver, kot je volk, iz naravnega okolja, in predvsem, da se bodo državljanke in državljani v vaškem okolju zopet počutili varne," je dejal Torkar.

Zveri med turisti?

Stane Bergant iz Sindikata kmetov Slovenije je opozoril, da zveri izgubljajo strah pred človekom, ki posledično vedno bolj postaja njihov plen. Ob tem je izpostavil nedavna incidenta v Italiji, kjer je medved ubil sprehajalca, in na Poljskem, kjer je ob napadu volkov življenje izgubil pastir. Bled z okolico je svetovno uveljavljena turistična destinacija, pri čemer je velik poudarek dan obisku narave. "Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem," je bil jasen Bergant, ki pa tako kot Torkar morebiti prehitro krivdo vali na volka.

Šele genska analiza bo pokazala, zakaj je drobnica poginila

Predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije je po terenskem ogledu pašnika in poginulih živali odredil gensko analizo, ki bo pokazala, zakaj je drobnica poginila. Strokovna služba ministrstva je po pogovoru s policijo in zavodom za gozdove ugotovila, da zaščitna ograja, znotraj katere je bila drobnica, ni poškodovana. "Predstavnik zavoda je po terenskem ogledu pašnika in pokončanih ovc odredil gensko analizo, ki bo dodatno pokazala, zakaj je drobnica poginila, saj na zaščitni ograji ni bilo znakov vdora, med drobnico pa je bil pes. Rezultati genske analize bodo znani v kratkem," so navedli.

Bobo
/

Volk se ne more prenamnožiti

Ob tem poudarjajo, da ukrepov posega v populacijo, ki jih izvajajo v primeru rjavega medveda, za volka ne morejo izvajati. Iz sodbe sodišča EU v zvezi s kvotnim odstrelom namreč izhaja, da je takšen poseg mogoč, vendar je pomembno pred tem preučiti stanje ohranjenosti populacije in njene biološke značilnosti. Volk je vrsta, ki živi v tropih in brani svoj teritorij, zato prenamnožitev, kot so jo dokazali s strokovno ekspertizo pri rjavem medvedu, ni mogoča.

"V populacijo volka lahko posegamo z odvzemom iz narave z odstrelom posameznih osebkov, kadar so za to izpolnjeni pogoji trojnega testa, in sicer če ni druge zadovoljive možnosti, če ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in če gre za enega od razlogov, navedenih v uredbi, kot sta na primer preprečitev resne škode in zagotavljanje koristi varstva živalske vrste," so nanizali.

Ob tem so spomnili, da že zdaj izvajajo več ukrepov upravljanja z velikimi zvermi, kot je izplačevanje odškodnine za škodo, ki jo povzročijo živali zavarovanih vrst. Pri tem prednostno obravnavajo primere, ko škoda nastane na rejnih živali, in sicer na območjih, kjer se volk pojavi prvič in kjer je škoda resna.

Po njihovih navedbah aktivno sodelujejo tudi z Zavodom za gozdove Slovenije, ki je pooblaščenec za ocenjevanje škod tako pri izobraževanju pooblaščencev kot tudi opozarjanju na posamezne primere, kjer je dobro, da se oškodovancem nudi osebno svetovanje o načinu zaščite rejnih živali. Ministrstvo pa sofinancira tudi dodatne zaščitne ukrepe za varovanje rejnih živali.

V zvezi z upravljanjem velikih zveri so minuli petek pripravili tudi posvet, v okviru katerega je bilo po njihovih navedbah podanih kar nekaj rešitev in nastavkov za izboljšanje sistema upravljanja veliki zveri, kot je prednostna obravnava vlog in pospešitev izplačevanja odškodnin.

Bobo
Žrtve nedeljskega napada volk.

Bobo
Žrtve nedeljskega napada volk.