Predlogi razrešitev

Golobovi v solo akciji s čistko programskega sveta RTVS?

M. T. V./S. R./STA
15. 5. 2023, 14.00
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 16.22
Deli članek:

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so v presenečenju dneva postregli z napovedjo predlogov za razrešitev in prenehanje mandatov nekaterih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Marko Vavpotič / M24
Naš javni medij je že nekaj časa v agoniji.

»Nezakonito, nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV s pomočjo in sodelovanjem programskih svetnikov pelje javni zavod v bankrot in propad, očitno po grškem scenariju. Pravnomočne odločitve sodišča so jasne: gre in šlo je za nezakonito ravnanje. Sporočila referenduma se očitno ne sliši in naše državljanke ter državljani očitno obvezno plačujejo nekaj, česar ne zmorejo več gledati, ker se nam dogaja politično-ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev,« je dejal Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda. »Nekoč najbolj spoštovan medij je že nekaj časa v agoniji, ki se še poglablja, koalicija se je zato odločila, da potegne določene poteze,« je dodal Jani Prednik iz SD.

»Pred dvema letoma je SDS začela z velikim pohodom čez inštitucije, ta njihov 'bager' je najbolj očitno povozil RTV, z njim so poteptali avtonomijo zaposlenih, neodvisnost medija in predvsem skrhali zaupanje javnosti v javni servis RTV. Uničevanje je treba zaustaviti. Programski svetniki so delovali v nasprotju z zakonodajo in te svetnike, ki so očitno namerno delovali proti RTV, da dosežejo neke določene cilje, je treba razrešiti. Da ubranimo javni servis pred propadom, v katerega ga vodita Whatmough in Urbanija, se nam zdi ta poteza v tem trenutku smiselna in smotrna,« pa meni vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec.

Kdo naj bi bil razrešen?

Razrešitev je predlagana za devet svetnikov programskega sveta, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žigo Kušarja, Alenko Gotar, Andreja Prebila, Jelko Stregle in Roka Hodeja. Slednjim očitajo, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob "nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa", saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

Po navedbah predlagateljev sklepa je torej programski svet RTVS nezakonito imenoval Graha Whatmougha, slednji pa je nato nezakonito odpoklical takratno direktorico TVS Gorščak, kar bi programski svet lahko preprečil, če bi odločil o zavrnitvi soglasja k razrešitvi. S tem se je protipravno poseglo v ustavno in zakonsko avtonomijo RTVS, ki vključuje tudi varstvo pred nezakonitimi posegi v sestavo njenih organov. Slednje je nujno za institucionalno in organizacijsko samostojnost in neodvisnost RTV, brez katere ni mogoče uresničevati ustavne pravice do svobode izražanja, piše v predlogih sklepov, za katere pa iz spletne strani ni jasno, kdo jih je predlagal.

Po katerem zakonu oziroma s kakšnim postopkom naj bi omenjene svetnike razrešili, vodje poslanskih skupin koalicije niso pojasnili. »Sejo je sklicala mandatna komisija. Mislim, da so pravnomočne odločitve sodišča o nezakonitostih zadostna podlaga, da nadaljujemo postopek razrešitve. Ko razrešitev sprejmemo, pa jo tudi obrazložimo,« je le dejal Sajovic, ki ni želel odgovoriti niti na to, ali nameravajo nato namesto razrešenih imenovali nove svetnike.

Seznanitev s sodbami

Spomnimo, mandatno-volilna komisija, ki jo vodi Janja Sluga (Svoboda), se je prejšnji teden seznanila s sodbama višjega delovnega in socialnega sodišča o nezakonitosti sklepa programskega sveta RTVS o imenovanju generalnega direktorjaGraha Whatmougha in njegovi nezakoniti razrešitvi direktorice TVS Gorščak. Stranka SDS je takrat sejo obstruirala, Sluga, ki je seznanitveno sejo sklicala, pa je poudarila, da se morajo s sodbama seznaniti, saj je nezakonite odločitve sprejemal programski svet, v katerega člane imenuje tudi DZ. 

Programski svet je Graha Whatmougha, ki je bil za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po odločitvi sodišča nezakonito imenovan januarja 2021, marca lani vnovič imenoval za generalnega direktorja, po odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTVS pa trenutno zavod vodi kot vršilec dolžnosti.

Da gre pri seznanitvi z nezakonitim ravnanjem programskih svetnikov za pravilno ravnanje, je poudarila tudi Mojca Šetinc Pašek (Svoboda). Po njenih besedah se bodo najprej seznanili z delovanjem programskih svetnikov. "Potem bomo pa verjetno imeli še eno sejo, ko bomo morali začeti postopke razreševanja teh ljudi," je dejala.