Mesto velikega simbolnega pomena

Prigožin trdi, da je Rusija zavzela Bahmut, Ukrajinci pa to zanikajo

M. T. V.
20. 5. 2023, 17.14
Posodobljeno: 20. 5. 2023, 17.15
Deli članek:

Je mesto padlo ali ni? Šef Wagnerjevih plačancev trdi eno, ukrajinske oblasti drugo.

Profimedia
Bahmut je popolnoma porušen.

Vodja zloglasnih ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je na družbenih omrežjih objavil novico o uspehu ruskih sil: »Danes opoldne je bil Bahmut v celoti osvojen. Zavzeli smo celo mesto, vsako hišo.« Trditev je podkrepil z videoposnetkom, na katerem pozira pred porušenimi stavbami skupaj s svojimi borci in razvito rusko zastavo, v ozadju pa je slišati oddaljene eksplozije. Dodal je še, da so boji za Bahmut trajali 224 dni in da bodo Wagnerjevci mesto Rusom predali 25. maja. »Do takrat bomo preiskali mesto, utrdili obrambne položaje in ga nato predali ruski vojski in se vrnili v oporišča.« Posmehoval se je tudi ukrajinskemu predsedniku Vlodimirju Zelenskemu in ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. »Zelenski, ko boš danes videl Bidna, ga poljubi na vrh glave in mu predaj moje pozdrave!«

Glede tega se je takoj oglasil predstavnik ukrajinske vojske Sergej Šerevatij in zatrdil, da Prigožinove navedbe ne držijo in da boji v mestu še vedno potekajo. Za Reuters je namestnik ministra za obrambo dejal, da se srditi spopadi še vedno odvijajo, priznal pa je, da je situacija kritična. Britanska obveščevalna služba je sicer potrdila, da so Rusi okoli mesta razporedili več vojaških sil, potem ko je ukrajinska vojska na obrobju mesta nanizala nekaj taktičnih uspehov.

Mesto, v katerem je pred vojno živelo koli 70 tisoč prebivalcev, sicer ni strateškega pomena, je pa zaradi intenzivnih bojev in velikih izgub na obeh straneh dobil precejšen simbolni pomen.