Zaščita

Tudi vas zobje bolijo ob stiku s hrano?

Mare Koren
20. 5. 2023, 17.50
Deli članek:

Zdravi zobje veliko pripomorejo h kakovosti življenja, zato je skrb za zdravje zob izjemno pomembna. Preverite, kako lahko poskrbite za najboljšo zaščito svojih zob.

Dreamstime
Zdravi zobje veliko pripomorejo h kakovosti življenja.

Prvo pravilo zdravih zob je seveda ustrezna higiena. Zobe ščetkajte nežno, da ne poškodujete sklenine, saj se lahko zaradi močnih pritiskov stanjša. Bodite pozorni na kvaliteto svoje zobne ščetke, in če hitro zacveti, ste verjetno pregrobi do svojih zob. Gotovo ste že slišali, da je treba zobe ščetkati vsaj dve minuti, a se raje držite pravila s štetjem, tako da naredite poteg s ščetko na enem mestu približno desetkrat. Medzobne prostore očistite z nitko ali medzobno ščetko.

Privoščite si mlečne izdelke

Mlečni izdelki, na primer mleko, jogurt, siri, vsebujejo beljakovino, ki čisti zobe, hkrati pa so bogat vir kalcija in fosforja, ki skrbita za rast in razvoj zob ter pripomoreta k njihovemu obnavljanju. Že košček sira po obroku lahko pomaga preprečevati nastajanje zobnih oblog in spodbuja izločanje sline, ki izpira škodljive bakterije.

KALCIJ IN FOSFOR

Mlečni izdelki vsebujejo beljakovino, ki čisti zobe, hkrati pa so vir kalcija in fosforja, ki skrbita za rast in razvoj zob ter pripomoreta k njihovemu obnavljanju.

Sperite z vodo, očistite s hrano

Če se kavi, črnemu čaju, rdečemu vinu in drugim pijačam, ki obarvajo zobe, ne morete odpovedati, je priporočljivo, da po pitju teh pijač popijete še kozarec vode ali pa si izperete usta z vodo. Za hitro čiščenje zob (po kosilu, prigrizku ali po pitju pijač, ki lahko obarvajo zobe) lahko posežete tudi po jabolku, korenčku ali drugi hrustljavi zelenjavi – sveži cvetači, brokoliju, zeleni. Veliko zelenjave vsebuje encime in minerale, ki preprečujejo, da bi hrana puščala sledi na zobeh. 

Bodite previdni pri kislih živilih

Nekatera živila lahko vsebujejo kislino, na primer gazirane pijače, citrusi, limonada, vložena zelenjava, vino in podobno. Kislina razmehča zobno sklenino, zato so zobje bolj občutljivi. Kisle pijače lahko pijete po slamici in tako zmanjšate njihov negativni vpliv na vaše zobe. Vsaj eno uro pred oziroma po zaužitju kisle hrane si zob ne ščetkajte, lahko pa jih sperete z vodo. Ščetkanje pred uživanjem kisle hrane z zob odstrani zaščitni plašč, medtem ko ščetkanje takoj po uživanju odstrani razmehčano plast sklenine.