Skupščina demokratov

VIDEO: Orban na Bledu "zapel" hvalnico Janši

J.V.
19. 5. 2023, 14.50
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 17.48
Deli članek:

Madžarski predsednik Orban se danes potika po Sloveniji in poje slavospeve kolegu Janši.

Profimedia
Madžarski predsednik na obisku v Sloveniji.

Stranka SDS namreč na Bledu gosti zasedanje izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov, ki združuje 109 političnih strank iz 83 držav sveta. Blejskega srečanja se udeležujejo številni voditelji, med njimi predsedniki in nekdanji predsedniki vlad in držav. Med udeleženci sta tudi hrvaški in madžarski predsednik Andrej Plenkovič in Viktor Orban, ki ni skoparil z lepimi besedami na račun prvaka SDS Janeza Janše.

"Slovenija je lepa država. Smo na Bledu, ki je čudovit kraj. Sem v najboljši družbi, ki jo lahko imam v Evropi. Smo namreč na srečanju vodij IDC CDI. Z nami je tudi odličen vodja Janez Janša, ki je verjetno najbolj močan in pogumen vodja med evropskimi politiki. Pravi privilegij je, da smo tukaj zbrani v njegovi družbi. To je zagotovo najboljša pot, da spodbudimo mednarodno, krščansko demokracijo, da nastopi skupaj v prepričanju, da je prihodnost Evrope v tradicionalnih vrednotah, da je le-te potrebno ohranjati, se zanje boriti in jih krepiti. Naše poslanstvo je v zmagi nad progresivnimi liberalci, ki zanikajo najbolj pomebne vrednote za naše otroke. Zato smo tukaj in nadejam se, da bomo pri tem uspešni, ker je to prava pot za nas. Naj živi Janez Janša!" je dejal v videoposnetku, ki ga je SDS objavila na Twitterju.

Na Bledu zbrani možje in žene sicer obravnavajo teme in sprejemajo resolucije, povezane z grožnjami miru, demokraciji in varnosti, je na novinarski konferenci povedal Janša. Obravnavajo tudi dogajanje v Sloveniji. SDS je namreč predlagala obsodbo ravnanja vlade zaradi ukinitve dneva spomina na žrtve komunističnega režima. Kot je izpostavil Janša, so nad to potezo zaprepadene tudi druge članice Mednarodne zveze sredinskih demokratov.