Priporočila in pričakovanja

V SDH odprli vrata za povišanje plač menedžerjem in direktorjem

S.R.
19. 5. 2023, 14.17
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 14.26
Deli članek:

Prah, ki ga je dvignila napoved dviga plač v vrhu Slovenskega državnega holdinga (SDH), se še ni dobro polegel, ko je danes znova završalo.

Bobo
Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak.

Kot smo že poročali, sta po ogorčenju javnosti in tudi članov vladnega koalicije predsednik uprave SDH Žiga Debeljak in član uprave SDH Janez Tomšič po šokantni napovedi o dvigu plač v višini skoraj 50 odstotkov pred dnevi sama predlagala preklic povišice. Nadzorni svet, ki sicer vztraja, da je s potrditvijo višjih plač deloval skrbno, je pobudo sprejel. Predsednik in član uprave sta se nadzornemu svetu zahvalila za profesionalno in strokovno ureditev politike prejemkov, a ob tem navedla, da ne želita, da bi glede na trenutne družbene in politične razmere ta dvig plač kakorkoli negativno vplival na uspešnost socialnega dialoga o plačah v javnem sektorju "oziroma da bi ga za doseganje svojih ciljev izrabljala katerakoli interesna skupina". V skladu z uskladitvijo bi Debeljak namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto po novem prejemal 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto 16.500 evrov. Nova politika prejemkov je sicer začela veljati z aprilom, a preklic uskladitve višine plač velja za nazaj od 1. aprila.

Je pa SDH po poročanju Mladine maja sprejel še en dokument, ki vsem menedžerjem in nadzornikom družb, v katerih ima država lastniški delež, omogoča dvig plač za deset do dvanajst odstotkov. Gre za dokument z naslovom Priporočila in pričakovanja SDH, skladu s katerim so se zvišale zgornje meje zneskov tako osnovnih kot variabilnih delov prejemkov. Med še eno dodatno ugodnostjo je tudi pravica do dražjih službenih avtomobilov.

Na navedbe so se odzvali tudi v SDH, kjer so poudarili, da gre za "neresnično poročanje" in napačno razumevanje "vloge ter učinkov Priporočil in pričakovanj SDH glede prejemkov poslovodstev in nadzornikov." Kot so pojasnili, Priporočila in pričakovanja SDH "določajo maksimalno dovoljeno (fiksno in variabilno) plačilo, bonitete, odpravnine članov organa vodenja ter maksimalna nadomestila in sejnine članov organov nadzora. Z navedenimi priporočili je SDH prvič po 12-ih letih (od leta 2011) prilagodil zgornje meje prejemkov. Sprememba ne pomeni nikakršnih samodejnih dvigov prejemkov ali bonitet članov organov vodenja in nadzora." Skratka, po njihovih pojasnilih gre zgolj za "okvir, na podlagi katerega družbe pripravijo konkretne politike prejemkov članov organov vodenja in predlog nadomestil za člane nadzornih svetov, o čemer za vsak posamezni primer odloča SDH v vlogi skupščine oziroma ustanovitelja. SDH v tem trenutku ni odobril še nobenega takšnega povišanja prejemkov nadzornikov."