Plečnikov stadion

Spet rdeča luč za bežigrajski športni park

A.Z./STA
19. 5. 2023, 14.05
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 14.14
Deli članek:

Projekt novega športnega parka, ki bi stal na lokaciji sedanjega Plečnikovega stadiona z Bežigradom, je spet padel na ministrstvu za naravne vire in prostor. Civilna pobuda, ki želi stadion ohraniti v izvirni obliki, je zadovoljna, potencialni investitorji seveda precej manj.

Bobo
Plečnikov stadion sameva.

Ministrstvo je ponovno presodilo, da projekt ni skladen s kulturnovarstvenim soglasjem, odločba, ki so jo izdali v začetku tega tedna, pa še ni pravnomočna, saj lahko nasprotna stran v roku 30 dni sproži upravni spor.

V civilni pobudi to odločitev pozdravljajo saj je lani avgusta tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine projektu izdalo dopolnilno negativno mnenje.

Poleg tega parcela z vrtovi, na kateri je investitor načrtoval gradnjo treh poslovnih stavb in podzemnih garaž, pa pripada stanovalcem v Fondovih blokih.

Bobo
Plečnikov stadion je preraslo rastlinje.

Na Mestni občini Ljubljana pa so napovedali, da bo župan Zoran Janković zadevo komentiral v začetku naslednjega tedna.

Stadion je bil zgrajen leta 1925 za športne in gimnastične namene in bil v uporabi do leta 2007, odtlej pa traja zgodba njegove prenove oziroma projekta BŠP. Takrat je družba poslovneža Joca Pečečnika v partnerstvu z Molom in Olimpijskim komitejem Slovenije pripravila skupni projekt prenove, a se je zapletalo pri pridobivanju tako kulturnovarstvenega soglasja kot gradbenega dovoljenja. Leta 2020 je mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra stadion uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine.