Plazovi še vedno grozijo

Ponoči se je sprožilo devet plazov, reke se umirjajo

A.Z./STA
19. 5. 2023, 11.11
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 11.17
Deli članek:

Potem, ko je močno deževje reke spravilo iz njihovih strug, se vodna ujma počasi umirja. Zato pa ne mirujejo plazovi, ki so posledica močne namočenosti tal. Ponoči se jih je sprožilo kar devet.

PGD Sv. Jurij ob Ščavnici
Plazovi še grozijo.

Čez noč se je sprožilo še devet zemeljskih plazov na območjih občin Maribor, Benedikt, Šentilj, Apače, Ljutomer in Lenart. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, ki so s folijo prekrili plazišča, poroča uprava.

Gasilske enote si sicer črpale vodo iz objektov in čistile odtočne jaške.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so zaprte številne ceste. Pri mejnem prehodu Zavrč promet poteka izmenično enosmerno zaradi nevarnosti plazenja vozišča. Na odseku Pesnica-Šentilj v Kaniži promet poteka izmenično enosmerno zaradi zemeljskega plazu.

Na več odsekih so zaradi poplavljenega cestišča zaprte ceste, in sicer na cesti Smednik-Kostanjevica pri Zameškem, na cesti Črenšovci-Razkrižje na mostu čez Muro, na cesti Jurovci-Leskovec v Leskovcu. Na cesti Videm-Zg. Leskovec je pred mejnim prehodom popolna zapora zaradi poplavljenega cestišča in odstranjevanja plazu.

Cesta Maribor-Pernica je zaradi zemeljskega plazu zaprta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica, prav tako je zaprta cesta Zgornja Kungota-Plač pri Podigracu, na lokalni cesti Bresternica-Gaj-Sveti Jurij pa je zaprt odsek Bresternica-Šober.

Po podatkih Agencije RS za okolje ima večina rek v Pomurju, Podravju in jugovzhodni Sloveniji velik pretok, drugod po državi so pretoki rek srednji. reka Krka se še razliva na običajnih mestih in se bo v svojo strugo predvidoma vrnila v soboto.

Vodnatost rek po državi sicer upada. Mura in Krka s pritoki ter večina rek v Podravju bodo ohranjale veliko vodnatost, drugod v vzhodni polovici Slovenije bodo posamezne reke dosegle srednjo vodnatost.

Ponoči in v soboto bodo manjše reke v južni in osrednji Sloveniji prehodno zmerno narasle, večje reke pa bodo ostale ustaljene ali bodo upadale počasneje. V soboto in nedeljo v popoldan se bo vodnatost rek še naprej zmanjševala, le ob krajevnih plohah lahko prehodno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke.