Celje

VIDEO: Gnojnica teče v jezero. Je to krivo za masoven pogin rib?

P.K.
19. 5. 2023, 11.19
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 14.44
Deli članek:

Prejšnji mesec je v Šmartinskem jezeru v Celju prišlo do pogina večje količine rib, natančneje 1,6 tone krapov. Zdaj so se pojavili posnetki gnojnice, ki teče v umetno jezero. Je to krivo za žalostno usodo tako velike količine vodnih prebivalcev?

Profimedia
Simbolična slika

Predsednik Ribiške družine (RD) Celje Štefan Zidanšek je povedal, da že vedo, kaj se je zgodilo. Poginu rib sta botrovala dva vzroka in sicer "nenadna sprememba temperature vode in bakterija iz mulja, ne pa onesnaženje, kot špekulirajo nekateri," je povedal.

Zidanšek je pojasnil, da je bilo vreme marca letos dokaj toplo, aprila pa je prišlo do ohladitve ne le zraka, temveč tudi vode v tem umetnem jezeru. Zato se je drstenje rib ustavilo. Kot zanimivost je Zidanšek izpostavil, da so poginili samo krapi oz. samice krapov. "Če bi bila voda onesnažena, bi poginile tudi druge vrste rib, a se to ni zgodilo," je še dejal. Dogodek so vseeno prijavili kmetijski, veterinarski in ribiški inšpekciji. Zdaj so znani tudi rezultati analiz vode, ki je sledila prijavi na inšpekcije. Ta je pokazala, da za pogin ni bilo krivo onesnaženje, "saj so rezultati analiz vode negativni, onesnaženja ni bilo" je dejal Zidanšek.

STA
Šmartinsko jezero

Gnojnico so videli na lastne oči

Pogin je po besedah sogovornika tudi posledica bakterije, ki se nahaja v mulju, skupaj s koruzo, pšenico in drugim rastlinjem, kar vse se "ulovi" v drobnozrnato usedlino počasi se gibajočih vod. "Ker se tipično prav krapi zadržujejo in plavajo po mulju, pridejo v stik z bakterijo, kar je zanje lahko usodno," še pojasnjuje predsednik RD Celje.

So pa sporočili, da so minule dni, ko je bilo povsod po državi obilo dežja, zaznali, da je iz okoliškega hleva v jezero odnašalo gnojnico, kar so naznanili pristojnim. O iztekanju gnojnice v vodo po spletu kroži tudi posnetek, v katerem njegova avtorica, najverjetneje ena od članic ribiške družine, razloži, da "gnojnica teče direktno v Šmartinsko jezero. Potem pa se ribiči sprašujemo, zakaj ribe poginjajo." Dogodek so, je zatrdil predsednik RD Celje, naznanili pristojnim inštitucijam.