Striptiz

Plesalke v slačiklubu so ustanovile svoj sindikat

A.Z.
19. 5. 2023, 10.16
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 10.24
Deli članek:

V enem od klubov v Los Anglesu so se plesalke po dolgotrajnem, a neuspešnem boju z lastnikom lokala, odločile, da bodo ustanovile svoj sindikat.

Profimedia
Striptizete so ustanovile svoj sindikat.

Kar 15 mesecev je lastnik lokala Star Garden blokiral njihova prizadevanja, da bi si s pomočjo svojega sindikata izborile boljše pogoje za delo, zdravstveno zavarovanje in ustreznejša plačila, zdaj pa je lastnik le popustil.

Sedemnajst plesalk je tako dobilo zeleno luč, da so pri ustreznih organih lahko ustanovile sindikata, kar so, po besedah prisotnih »pospremile zelo čustveno in s solzami v očeh«. Na twitterju pa so zapisale: »Smo sindikalizirane. Uspelo nam je.« Za ta korak so se odločile, ker so bile v klubu tarče zlorab tako s strani gostov kot vodstva Star Gardna.

Tudi striptiz je umetnost

Plesalke se bodo s svojim sindikatom pridružile združenju igralcev, ki se bori za pravičnost AEA, to pa zastopa več kot 51.000 svojih članov. »Striptizete so aktivno udeležene v industrijo zabave. Čeprav je nekaj delov njihovega posla unikatinih, pa vseeno predstavljajo umetnike in umetnice in imajo veliko skupnega z delom naših članov. Vsi delavci v tej industriji imajo pravico do svojega sindikata,« je povedala predsednica AEA Kate Shindle.

Zdaj edini, a to ni bil prvi poskus

»Če je kdo spremljal našo pot do ustanovitve sindikata, bo vedel, kako trnova je bila. Dolgo in naporno smo se borile, zato je zdaj zmaga toliko slajša,« pa je povedala Reagan, ena od plesalk v Star Garden.

Čeprav naj bi bil ta sindikat striptiz plesalk edini v ZDA, pa to ni prvi tak poskus. Že leta 1997 so plesalke v enem od klubov v San Franciscu ustanovile sindikat z imenom Exotic Dancers Union, a so ga leta 2013 ukinili.