Pozivanje k nasilju

Na udaru pravosodnega ministrstva ni Janša, temveč njegov veliki simpatizer Štih

S.R./STA
19. 5. 2023, 13.33
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 13.39
Deli članek:

Ministrstvo za pravosodje, ki je že včeraj reagiralo na grobe besede Janez Janše o napovedovanju državljanske vojne, je danes dodatno pojasnilo, zoper koga je uperjena naznanitev sumov kaznivih dejanj, ki jo je včeraj oznanila ministrica Dominika Švarc Pipan.

Bobo
Tomaža Štiha je pravosodna ministrica včeraj pozvala, naj se zresni.

Stvar je eskalirala po ukinitvi praznika spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je vlada Janeza Janše razglasila lani, vlada Roberta Goloba pa se mu je letos odrekla. Janša je v odzivu na torkovo odločitev zapisal, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in »žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka«. S tem je vlada po njegovem mnenju »napovedala novo državljansko vojno«.

Kot je včeraj pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, so na okrožno državno tožilstvo poslali naznanitev suma kaznivih dejanj, in sicer gre za različna kazniva dejanja. Omenila je javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve. Če se je včeraj zdelo, da je ministrstvo z naznanitvijo sumov kaznivih dejanj ukrepalo zoper Janšo, pa so danes postregli s pojasnilom, da so bile besede Švarc Pipanove razumljene narobe.

Kot je znano, pravosodnemu ministrstvu niso ušli niti sporni tviti uporabnika @Libertarec, pod katerim se predstavlja Tomaž Štih, ki ga širša slovenska javnost sicer pozna tudi kot ustanovnega člana in programskega vodjo Državljanske liste ter člana kabineta finančnega ministra Janeza Šušteršiča v obdobju druge vlade Janeza Janše leta 2012. »Nič ni narobe, če se oborožite in se nič ne zgodi. Vse je narobe, če se ne oborožite in se kaj zgodi,« je eden iz serije njegovih tvitov zadnje dni in še: »Kupite si orožje. Legalno ali nelegalno. Ne oklevajte več. Majhna klika skrajnežev, ki izvaja ustavni udar s tem, ko ne vidi več nič slabega v zločinih proti človeštvu, prestopa Rubikon. Podredi si lahko le neoborožen narod. Zdaj je čas, kot je bil v Bosni leta 91-ega. Oborožite se.«

Na pravosodnem ministrstvu so ocenili, da so ravno te sporne navedbe, ki so naletele na ogorčenje velikega dela javnosti, zrele za naznanitev suma storitve kaznivega dejanja pozivanja k nasilju. Na ministrstvu so danes za STA potrdili poročanje časnika Večer, da so sume kaznivih dejanj naznanili le zoper Štiha, ne pa tudi zoper Janšo.