Poziv k strpnosti

Janševe izjave prestrašile nekaj državljanov! »Kje je dno tem delitvam, nestrpnosti«, se sprašujejo v Gibanju Svoboda

Žiga Kariž 7 G.G.
17. 5. 2023, 15.22
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 18.06
Deli članek:

Nekdanji predsednik vlade je zaradi ukinitve spominskega dne na žrtve komunističnega nasilja spet bruhal ogenj po družbenih omrežjih. Danes so se odzvali v stranki Gibanje Svoboda

Marko Vavpotič
Nekdanji premier Janez Janša, v ozadju pa aktualni premier Robert Golob.

Vlada Janeza Janše je lani tik pred zaključkom svojega dela s sklepom razglasila, da se 17. maj v Republiki Sloveniji zaznamuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so tedaj pojasnili, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po enakih merilih.

Razprave ni bilo

Janez Janša in njegova ekipa sta sklep sprejela le nekaj dni pred spominskim dnevom in v času, ko so že bili znani rezultati parlamentarnih volitev, opravljali pa naj bi le še tekoče posle. Ker naj bi bil sklep sprejet v času, ko naj vlada v odhodu ne bi sprejemala političnih odločitev, in ker o tako občutljivi temi ni bila opravljena ne javna ne strokovna razprava, se je zdajšnja vlada odločila Janševo odločitev izničiti, lahko razberemo iz objave na spletnih straneh vlade.

Državljanska vojna

Odločitev je pričakovano povzročila val ogorčenja na desni strani političnega parketa. Janez Janša je tako na Twitterju zapisal, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in »žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka«. S tem je vlada po njegovem mnenju »napovedala novo državljansko vojno«. Janša vladi očita rehabilitacijo komunističnih zločinov in hkratno izničevanje »izjemnih spravnih naporov generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila«. Bivši predsednik vlade ni izbiral besed in zapisal celo, da je »pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi«.

Ogorčen tudi Tonin

Na odločitev vlade se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. »Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje,« je zapisal na Twitterju. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kdo je bil na »pravi strani zgodovine«, ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. »Aktualna vlada te širine žal ne premore,« je dodal.

Nobena stranka nima pravico do izključnega razlaganja zgodovine

Na Janševe besede so se danes odzvali v Gibanju Svoboda. Prejeli so več klicev zaskrbljenih, zgroženih in celo prestrašenih državljanov, je povedal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Vznemirile so jih namreč izjave o »vojni, o nasilju, o polnjenju jam in rudniških jaškov z drugače mislečimi«. Sajovic pravi, da so v stranki ogorčeni in se sprašujejo, »kje je dno tem delitvam, nestrpnosti«, je poročal spletni portal N1. Takšne besede, ki jih je izrekel bivši premier Janša, niso primerne. Sajovic je dodal, da je od poziva k nasilju do orožja in dogodkov, ki so se zgodili na Balkanu, lahko samo en korak. Zato pozivajo k strpnosti in dialogu ter temu, »da se ta korak nikdar in nikoli ne zgodi«.

Sklep prejšnje vlade je bil po opozorilu poslanca Svobode Martina Premka brez ustrezne javne in strokovne razprave ter pomeni »samo še eno zlorabo zgodovine druge svetovne vojne in tragičnih usod ljudi med drugo svetovno vojno za politične oziroma strankarske namene«. V Svobodi menijo, da nobena stranka nima pravice do izključnega razlaganja zgodovine. »To je delo poklicnih zgodovinarjev, ne pa političnih strank, in današnje izjave to nenazadnje dokazujejo,« je opozoril Premk.

Prehiteli uradni list

Razveljavitev sklepa je bila že v torek objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da je veljala že včeraj, ko naj bi zaznamovali omenjeni nacionalni dan. V Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Novi Slovenski zavezi in Združenih ob lipi sprave so sicer že v torek zvečer pripravili spominsko slovesnost.