Kupujejo ga tudi z otroškimi dodatki

Vedno več nelegalnega orožja med Romi v Sloveniji

Andraz Zupančič
15. 5. 2023, 21.20
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 21.30
Deli članek:

Problematika sobivanja Romov in okoliških prebivalcev na Dolenjskem je znana že dolga desetletja. A kljub trudu države, da bi konflikte omilili, je uspeha le malo. V zadnjem času se razrašča tudi problematika posedovanja in uporabe nelegalnega orožja med Romi.

Dolenjski list
Policisti so pogosti gosti v romskih naseljih, zasežejo tudi veliko orožja.

Na to je opozoril novomeški župan Gregor Macedoni, svoje mnenje pa je podal tudi urednik Dolenjskega lista Boris Blaić. Slednji je povedal, da je v romskih naseljih na Dolenjskem, pa tudi v Posavju in Beli krajini, veliko nelegalnega orožja, kar potrjujejo tudi poročila policistov. »Ti vsake toliko časa zaplenijo nekaj kosov tega orožja, streliva in celo eksplozivnih sredstev, niso redki primeri streljanja ob različnih slavjih in zabavah ter celo posamični tragični dogodki, kot tisti septembra lani, ko je pri romskem naselju Žabjak po strelih iz avtomatske puške umrla ena oseba, več pa je bilo ranjenih,« je povedal Blaić.

Namenski denar gre tudi za orožje

Župan Macedoni meni, da so tovrstna streljanja v posmeh pravni državi ter prebivalcem širše okolice, ki morajo v 21. stoletju na svojih dvoriščih in strehah pobirati naboje. »Številne prijave, obravnavani primeri streljanja in zaplenjeni kosi orožja dokazujejo, da gre za sistemski problem, in ne zgolj posamična odklonilna dejanja,« ugotavljajo na občini. Ob tem opozarjajo, da je veliko nelegalnega orožja kupljenega iz sredstev socialnih transferjev in otroških dodatkov. »Ker gre za namenski javni denar, omenjene zlorabe izkazujejo neučinkovito državno socialno in družinsko politiko, ki je država ne zna ustrezno nadzorovati in zagotavljati, da bi bili socialni in družinski transferji porabljeni za namen, zaradi katerega so izplačani,« so še zapisali.

B. B., arhiv DL
Bivalne razmere v romskih naseljih so slabe. Okoliški prebivalci opozarjajo tudi na pogosta streljanja.

Nevarna romska naselja

Urednik Blaić pa dodaja, da je problematika orožja le vrh ledene gore. Tukajšnja romska skupnost je po njegovem mnenju izrazito nesocializirana in zelo slabo vključena v širšo družbo. Izobrazbena raven je nizka, brezposelnost v romskih naseljih je skoraj stoodstotna, bivanjske in socialne razmere pa so povečini slabe. »Občine, civilnodružbene organizacije in posamezniki že desetletja opozarjajo na te težave, ki pa z leti le naraščajo. Sicer ne moremo reči, da si država pred tem zatiska oči, pogrešam pa celovito in medresorsko usklajeno politiko s programi za dvig izobrazbe, povečanje zaposlenosti ter ureditev razmer v romskih naseljih, kjer življenje ni samo slabo, ampak tudi zelo nevarno,« je dejal Blaić.