Florida

Starši so ogorčeni, ker so otroci v šoli gledali risanko s homoseksualnim junakom

M. T. V.
15. 5. 2023, 20.11
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 20.12
Deli članek:

Zaradi te poteze bo floridska učiteljica verjetno ostala brez službe. »Takšni filmi pomagajo odpirati vrata za pogovore, ki v naših učilnicah nimajo mesta!«

Blitz
Disbneyjeva 'sporna' risanka Čudežni svet.

Floridska učiteljica Jenna Barbee se bo morala zagovarjati pred državnim odborom za izobraževanje, ker jo nekdo prijavil, ker je otrokom v petem razredu predvajala Disneyjevo risanko Čudežni svet. In v čem je problem? Ker je v risanki eden od likov odkrito homoseksualen, to pa je očitno zmotilo eno od njenih kolegic učiteljic, ki jo je prijavila. Na Floridi učitelji namreč po lani sprejetem zakonu ne smejo poučevati o spolu in spolni identiteti. Zakon je med kritiki poimenovan kar »ne reči gej zakon«, učitelji pa so zmedeni, kaj sploh smejo in kaj ne, saj se morajo očitno izogibati vsem knjigam in drugim učnim pripomočkom, ki omenjajo ali obravnavajo homoseksualne in transspolne like in vsebine.

Jenna pravi, da v filmu ni nobenih seksualno neprimernih vsebin in da ga je uporabila pri predmetu vede o Zemlji, saj film govori o raziskovalcih, ki odkrivajo nov svet. »Časi so se res spremenili, učitelji ne smemo več učiti, ampak smo v bistvu le negovalci, ki moramo otroke naučiti osnov. Učitelji ostajamo zaradi učencev, ampak zaradi zakonov in strahu pred odpustitvijo, če rečemo le eno stvar narobe, se ne moremo povezati z učenci,« je ob tem 'pregonu' povedala Jenna.

Posnetek zaslona
Učiteljica Jenna Barbee

»Učitelj otrokom ne sme vsiljevati svojih prepričan, ne verskih, ne spolnih, ne tistih, povezanih s spolom. A ravno takšni filmi pomagajo učiteljem odpirati vrata za pogovore, ki v naših učilnicah nimajo mesta,« pa je ogorčena Shannon Rodriguez, članica šolskega odbora, ki zahteva, da Jenno odpustijo. O tem bo očitno zdaj odločal floridski odbor za izobraževanje.