Ukraden

Kadirov je za konja Ukrajincem plačal 16.500 evrov

R.T.
15. 5. 2023, 19.47
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 19.50
Deli članek:

Konj Zazou je pred desetletjem veljal za prvokategornika. Leta 2014 so mu prepovedali nastopati na dirkah, marca lani pa so ga ukradli iz konjušnice na obrobju Prage.

Telegram
Ramzan Kadirov in Zazou. Fotografije sega pred leto 2014.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov se je ponašal s tem dirkalnim konjem, ki ga je leta 2012 nabavil v Dubaju. Do leta 2014 mu je prinesel za dober milijon evrov nagrad. Ob ruski aneksiji Krima so udarile sankcije zoper Rusijo, Kadirov pa je bil kot tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina prav tako na spisku »izobčenih«. Ker je bil Zazou na Češkem, so ga zasegli in nastanili v konjušnici na obrobju Prage. Marca lani, kmalu po ruski invaziji na Ukrajini, je nekdo prerezal verigo na vratih staje in ukradel Zazouja.

Kadirov je danes na Telegramu sporočil, da so ga s pomočjo posrednikov kontaktirale ukrajinske obveščevalne službe, ki so po njegovem vedenju v spregi s češko policijo ukradle konja. Dogovoril se je, da jim plača 16.500 evrov za Zazouja, ki naj bi bil že na poti domov, v Čečenijo. Kadirov je še navrgel, da se je sankcij očitno možno izogniti, če vzpostavite stik z ukrajinskimi obveščevalnimi službami in jim plačate, kar zahtevajo. Zazou naj bi bil po njegovem vreden bistveno več od 16.500 evrov, zato je dogovor zanj ugoden.