Namočenost

FOTO: Na vidiku nove padavine, spet grozijo poplave in plazovi

G.G./STA
15. 5. 2023, 21.04
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 21.16
Deli članek:

Po dnevu premora bo v torek spet močno deževalo. Zaradi predhodne namočenosti tal in vodnatosti rek bo najbolj pestro v negativnem smislu vzhodni polovici Slovenije.

PGD Lenart
Plaz je ogrožal hišo na območju občine Lenart.
Vremenska napoved za sredo kaže na oblačno vreme, občasno bo še deževalo. V četrtek pa bo povečini suho vreme.

Spet namreč grozijo poplave in zemeljskih plazovi. Dež bo že do jutra zajel vso Slovenijo. Vremenoslovci najmočnejše padavine pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). Najbolj bodo narasle reke, ki so se že danes razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke, je povedal hidrolog Janez Polajnar. Ob reki Krki se bo poplavno območje razširilo še v sredo in ponekod bodo ogrožena tudi naselja ob strugi reke, kot je na primer Kostanjevica. Razlivanja rek so sicer verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije. Hidrologi še opozarjajo, da se lahko ob krajevno močnejših padavinah razlijejo tudi hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride tudi do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

Potem ko se zaradi minulega vremenskega dogajanja z več, večinoma manjšimi zemeljskimi plazovi že spopadajo predvsem v vzhodnem delu države, pa je ob napovedanih vnovič obilnejših padavinah obvestilo za javnost danes spet izdal tudi Geološki zavod Slovenije. Obvešča, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, lahko pa se plazovi pojavijo tudi v ostalih delih Slovenije.

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetuje geološki zavod. V primeru sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj pokličejo na številko 112. Medtem bo na Primorskem v noči na torek in v torek dopoldne pihala zmerna do močna burja, ponekod s sunki nad 100 kilometri na uro.

Sanacije zaradi nedeljskih izdatnih padavin

Gasilci na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota in Celje so imeli danes še nekaj dela s sanacijami posledic nedeljskega obilnega deževja. Zabeležili so sedem dogodkov, pri čemer so za sanacijo posledic aktivirali sedem gasilskih enot. Gasilci so izčrpali meteorno vodo večinoma iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov ter enega zaklonišča, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Obilno deževje je razmočilo teren in sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih uprave je bilo teh 20, pri čemer so za sanacijo posledic aktivirali skupno 19 gasilskih enot. Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije, na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, kjer so zabeležili 10 dogodkov, ter Ptuj, kjer so v povezavi s tem zabeležili sedem dogodkov. Po en dogodek so zabeležili še na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Celje in Murska Sobota. V enem primeru je plaz ogrožal stanovanjsko hišo, v dveh primerih pa poškodoval cestišči. Gasilci so plazišča prekrili s folijami in poskrbeli za ustrezno odvodnjavanje.