Preplah tudi pri nas

Varnostne grožnje slovenskim šolam: našli grozilna pisma in skice napadov

Polona Krušec
10. 5. 2023, 20.11
Deli članek:

Po tragičnih dogodkih v Beogradu se na slovenskih šolah dogajajo incidenti, ki povzročajo resne skrbi vodstvom šol, učiteljem, učencem in staršem. Sumljivo dogajanje so prejšnje dni zaznali na vsaj treh osnovnih šolah: v Trbovljah, Mariboru in Grosuplju.

Jure Kljajić
Na največji OŠ v Grosuplju so poostrili ukrepe, med drugim pri vstopanju in izstopanju iz šolskega objekta.

Začelo se je prejšnji teden na Osnovni šoli (OŠ) Trbovlje. Ravnateljica je v četrtek zvečer prejela grozilno elektronsko sporočilo, usmerjeno proti šoli, ki ga je poslal pošiljatelj z izmišljenim imenom. Odzvala se je s klicem na policijo, o pismu pa je obvestila tudi pristojne službe in starše. Zaradi tega so pred matično šolo in vsemi podružnicami do nadaljnjega prisotni policisti.
Ravnateljica nam je včeraj popoldne v telefonskem pogovoru povedala, da zadeva še ni dobila epiloga, »saj policijska preiskava še poteka, in sicer v smeri razkritja avtorja grozilnega sporočila«. Dejala je, da bo pošiljatelja, če je računalniško pismen na višjem nivoju, težje izslediti. Vzdušje na šoli je sicer »normalno, ni obsednega stanja«. Poudarila je, da so v primeru, ko bi kateri od otrok začutil stisko, na voljo za pogovor, sicer pa z učenci o tekočih dogodkih tako ali tako komunicirajo.

Pogovarjajte se z otroki

Sledila je ena od osnovnih šol v Grosuplju; po naših informacijah so v zaprtih skupinah na družbenih omrežjih opazili neprimeren odnos nekaterih učencev (ni znano, koliko točno) do nedavnih dogodkov v Srbiji. Kot je mogoče razbrati iz besed, ki jih je ravnateljica šole pisno namenila staršem učencev (pismo so pridobili v uredništvu, op. p.), je eden od teh učencev skupaj s staršem že imel razgovor pri ravnateljici oziroma svetovalnih delavcih. Zaradi dogodka so poostrili ukrepe, ki med drugim vključujejo vstop v šolo in odhod iz nje samo skozi glavni vhod, na katerem je prisotnih več dežurnih učiteljev, nadzor prihajanja in odhajanja oseb v času pouka pa je poostren.

Ravnateljica je v pismu staršem zapisala, da se je treba o teh stvareh odkrito pogovarjati, jih »mladim ljudem osmišljati in ustrezno pojasniti. Žal se velik del komunikacije odvija skrito, na spletnih omrežjih. Zato vas, dragi starši, prosimo, da se z otroki pogovarjate, saj boste tako dobili uvid v njihovo razmišljanje in razumevanje sveta.«

V nadaljevanju je dejala, da je nujno, da se problema lotijo s skupnimi prizadevanji, strokovno, premišljeno, s trezno glavo, poleg tega pa, da nepreverjene govorice in delne informacije lahko nehote povzročijo dodatno škodo, skrbi ali strah. »Prav zato smo bili še posebej hvaležni policistom, ki so hitro in strokovno opravili svoje delo. S kakovostno izmenjavo informacij so zadevi hitro prišli do dna,« je navedeno v pismu staršem. Šola o dogodkih uradne izjave še ni podala.

Panika v Mariboru

Minuli konec tedna pa se je zgodilo še na Štajerskem; na eni od mariborskih šol je nastal preplah zaradi skice, ki jo je prejelo vodstvo šole, spominjala pa naj bi na dogajanje v Beogradu. Njeni avtorji so menda učenci te šole, ki pa so v pogovorih z vodstvom dejali, da je šlo za neresno in nepremišljeno dejanje. Šola je vključila policijo, ki je, ko smo jih povprašali o podrobnostih dogodka, razkrila, da v zadnjem času prejemajo več prijav sumljivih dogodkov na šolah, ki bi lahko nakazovali varnostno tveganje. Povedali so, kakšen je protokol ob takem dogodku: »Ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedemo vse nujne ukrepe za ugotovitev izvora, pa tudi resnosti groženj, pri čemer poudarjamo, da vsako prejeto informacijo preverimo, obenem pa ta, zlasti kadar se nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, ne predstavlja nujno resne grožnje v njihovem okolju.« 

Predsednica temu ni naklonjena

Na šolah je prejšnji teden do spremembe prišlo na nacionalni ravni, saj so se na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje odločili, da v okolici slovenskih šol začasno povečajo navzočnost policije. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer do tega zadržana. »Seveda je treba za varnost vedno poskrbeti, ampak mislim, da to ne naslavlja jedra problema. Predvsem pa sem prepričana, da v Sloveniji ni bilo takšnih dejanj, da bi bila povečana varnost potrebna, da bi bilo več policistov pred šolami. To ni dober signal, mislim, da je treba zadevo nasloviti drugje,« je izjavila.