Brezpredmetno

O progresivnem obveznem zdravstvenem prispevku vlada sploh še ni razpravljala

A.Z./STA
10. 5. 2023, 16.33
Posodobljeno: 10. 5. 2023, 16.34
Deli članek:

Vsak ima pravico do svojih pogledov in promocijo svojih idej. Tudi koalicijske stranke, a Levico je premier Golob hitro ohladil. Progresivni obvezni zdravstveni dodatek sploh ni tema.

Primož Lavre
Premier Robert Golob

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu Foruma obrti in podjetništva v Ljubljani o predlogu Levice za progresivni obvezni zdravstveni prispevek dejal, da je zanj ta razprava v tem trenutku popolnoma brezpredmetna. »O tem na vladi sploh še ni bilo obravnave,« je dejal.

Sicer poudarja, da so v vladni koaliciji enotni, da ne bodo spreminjali dopolnilno zavarovanja glede zbiranja prispevkov, ampak se bodo bolj ukvarjali »na tistem, kar je najbolj potrebno, to je na organizaciji

Tako kot je preuranjena, a razumljiva zahteva gospodarstva, naj se v to ne gre, tako je tudi preuranjen predlog ene od koalicijskih strank, je dejal. »Zame je ta razprava v tem trenutku popolnoma brezpredmetna, zaradi tega ker se še nič konkretnega na to temo ni zgodilo,« je še povedal.

V Levici so namreč pripravili predlog za progresiven obvezen zdravstveni prispevek, po katerem bi bila višina prispevka odvisna od višine posameznikove plače. Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem, manj bo plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bo 59.069 ljudi, pojasnjujejo. Iz Gibanja Svoboda pa so sporočili, da je v koraku preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja predviden fiksen prispevek v višini 35 evrov.

Koalicija naj bi o predlogu po nekaterih napovedih spregovorila v četrtek.