43 milijard evrov

Del Red Bullovega premoženja bo šlo samo enemu dediču

A.Z.
10. 5. 2023, 17.44
Posodobljeno: 10. 5. 2023, 21.01
Deli članek:

Didi Mateschitz, solastnik znamke Red Bull, je bil ob smrti leta 2022 lastnik 49 odstotkov Red Bulla, ki ga je ustanovil leta 1984. Ta denar bo šel zdaj v roke njegovemu sinu.

Profimedia
Mark Mateschitz (Red Bull)

Red Bull, blagovna znamka energijskih pijač, je globalno znana in temu primerno tudi zelo veliko vredna. »Zuckerwassermacher«, izdelovalec sladkane vode, kot so ga nekoliko slabšalno klicali tudi v njegovi domači Avstriji, je uspel s to pijačo ustvariti velik in finančno močan imperij. Znamka Red Bull je bila in je še sponzor številnim dogodkom in najrazličnejših športov, od nogometa do formule 1, hokeja na ledu ali letalstva in še dolgo bi lahko naštevali.

Red Bull
Dirkalnika formule 1 ekipe Red Bull

Sin je tako najbogatejši Avstrijec

Po dobrih petih mesecih od smrti Dietricha Mateschitza pa je sodišče v Salzburgu kot njegovega edinega dediča razglasilo 31-letnega sina Marka Mateschitza. S tem je Mark postal daleč najbogatejši Avstrijec.

Izvršba oporoke je bila opravljena brez prisotnosti javnosti, zato precej podrobnosti ni znanih. Po nekaterih informacijah naj bi se Mark, ki mu tako pripada 49 odstotkov koncerna Red Bull, umaknil iz dnevnega poslovanja, a bo še naprej z mamo Anito Gerhardter deloval kot sopredsednik fundacije Wings for life.

Profimedia
Mathias Lauda in Mark Mateschitz

Po podatkih Red Bullove konkurence pa naj bi bil celoten Red Bull vreden 88 milijard evrov in če seštejemo vso premoženje mladega Marka, ima Avstrijec zdaj v različnih oblikah pod palcem okoli 43 milijard evrov.

Mark se je do sedaj skušal izogibati medijski pozornosti in velja za skromnega moškega, a sedaj bo to vedno težje. Tudi zaradi razmerja z 29-letno dedinjo kristalnega imperija Victorio Swarovski.

Idejo dobil v Bangkoku

Dietrich Mateschitz, ki je bil doma z avstrijske Štajerske in je bil slovenskega ter hrvaškega porekla, a o tem ni nikoli javno govoril, je zamisel za pijačo red bull dobil leta 1984 na Tajskem. Takrat je kot uslužbenec znamke Blendax in je na poti z letališče v center Bangkoka kupil pijačo krating daeng, ki jo je nato razvil v red bull.

Red Bull
Dietrich Mateschitz (1944-2022) je ustanovitelj Red Bulla.

»Nekaj požirkov tiste pijače je bilo dovolj, da je zaspanost in utrujenost zaradi potovanja z letalom v trenutku izginila,« se je kasneje spominjal. Sklenil je sodelovanje s tajskim poslovnežem Čaleom Jovidijom, ki je krating že takrat uspešno prodajal tajskim voznikom tovornjakov, leta 1984 pa sta skupaj ustanovila podjetje Red Bull. Tega je, z nekoliko spremenjeno recepturo, začel najprej prodajati v Avstriji leta 1987.