Nepremičninski imperij

Milijonar Bojan Požar si z denarjem državnih podjetij kupuje stanovanja

Uredništvo
10. 5. 2023, 18.04
Posodobljeno: 10. 5. 2023, 18.05
Deli članek:

Bodo davčni inšpektorji preiskovali, od kod Bojanu Požarju denar, s katerim je prišel do pravcatega nepremičninskega imperija?

Primož Lavre
Prejšnji mesec je medijski delavec in politik Bojan Požar sam razkril, da je v davčni preiskavi.

Prejšnji mesec je medijski delavec in politik Bojan Požar sam razkril, da je v davčni preiskavi. Prijavila ga je parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Sumi ga, da si s posojili podjetja Lanaka Media, ki ga vodi, financira zasebno življenje, kar je v nasprotju z davčno zakonodajo.

Davčni inšpektorji bodo med preiskavo dobili tudi vpogled v premoženje Bojana Požarja, ki v zadnjih letih strmo raste. V času, ko se številni mediji borijo za preživetje, je Požar, urednik portala, ki ima nekajkrat manjši doseg od najbolj obiskanih spletnih strani, postal milijonar. Za to so zaslužni Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in druga državna podjetja, ki ga na veliko financirajo s preplačanimi oglasi. Po podatkih Ajpesa je imelo podjetje Lanaka Media, ki izdaja njegov portal, na zadnji dan lanskega leta skupaj že več kot 1,4 milijona evrov zadržanih dobičkov. Od tega je skoraj milijon evrov posodilo naprej, in to zelo verjetno kar Požarju.
Požar denar, ki ga prek podjetja dobi od državnih podjetij, porablja za nakupe nepremičnin. Danes je lastnik pravcatega nepremičninskega imperija, ki sega od Krasa prek Ljubljane do Štajerske. Samo v obdobju zadnjih dveh let, ko je bila na oblasti njemu priljubljena koalicija Janeza Janše, je postal lastnik dveh stanovanj v Mariboru. Obe je kupil, ne da bi za to najel posojilo pri banki.

Leta 2021, ko je bil Janša še trdno na oblasti, je Požar postal lastnik okoli 56 kvadratnih metrov velikega stanovanja z balkonom na Jezdarski ulici v Mariboru. Prejšnji lastnik je bil Matjaž Požar, ki pa je imel težave z upniki. Okoli 80.000 evrov visoka izvršba je bila izbrisana takoj po tem, ko ga je kupil Požar. Julija lani, takoj po zamenjavi oblasti, je Požar kupil še stanovanje na Tyrševi ulici v Mariboru. Po podatkih Geodetske uprave (Gurs) je za 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačal 165.000 evrov. Ena od prejšnjih solastnic je bila mariborska odvetnica Nina Šibila.

M24
Po podatkih Gursa je za 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Tyrševi ulici v Mariboru lani plačal 165.000 evrov.

V letu dni je skupaj za obe stanovanji plačal približno 250.000 evrov. V tem času se je Požar kopal v denarju. V lanskem letu, ki so ga zaznamovale parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve, je ustvaril 360.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli 30.000 evrov na mesec.

Gre za astronomske zneske, ki jih ni mogoče utemeljiti z branostjo spletnega portala Požareport. Ta je namreč manjša od drugih medijev, ki z oglaševanjem ustvarjajo nekajkrat nižje prihodke.

Od leta 2011 ima Požar v Ljubljani, ob Hacquetovi ulici, v lasti okoli 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje. V njem po podatkih Ajpesa živi, tam ima prijavljen poslovni naslov tudi družba Lanaka Media. V Hočah, kjer Požar že ima hišo z bazenom, je leta 2014 kupil še en objekt, ki stoji na sosednji parceli. Ali ga je po tistem obnovil in koliko je porabil za to, ni znano. Že od prej ima Požar v lasti tudi novejšo hišo v naselju Trebižani v občini Komen.

m24
Od leta 2011 ima Požar ob Hacquetovi ulici v Ljubljani v lasti okoli 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Vse te nepremičnine, z izjemo druge hiše v Hočah, so v lasti družbe Lanaka Media, ki jo vodi Požar, uradna lastnica pa je Maša Požar. Zaradi tega bi Požar lahko imel veliko težav z davčnimi inšpektorji. Namesto da bi si Požar denar iz podjetja kot večina običajnih podjetnikov izplačeval kot plačo ali dividende in za to plačal davke državi, je ubral drugo pot. Denar si raje neobdavčeno izplačuje s posojili, saj mesečno uradno prejema le približno 2500 evrov bruto plače. Ker gre za visoke zneske posojil, bi morala biti na to pozorna finančna uprava (Furs) in preveriti, komu jih je družba posodila. Če jih je Požarju, je to sporno, ker gre za povezane osebe (družba direktorju, hči očetu), kar zagotovo ni poslovni razlog. Že višina kaže, da gre v resnici za dolgoročna in ne kratkoročna posojila, ki jih je praviloma treba vrniti v letu dni. Tega denarja pa Požar nima (več).

M24
Leta 2021 je Požar postal lastnik okoli 56 kvadratnih metrov velikega stanovanja z balkonom na Jezdarski ulici v Mariboru.

M24
Druga hiša, ki jo ima v Hočah v lasti Požar.

M24
Požarjeva hiša v Komnu.

M24
Ena izmed dveh hiš v Hočah, ki sta v lasti Bojana Požarja.