Maksimalni znesek

Janković podpira podražitev takse, saj bodo vlagatelji bolj razmislili, "ali bodo nagajali"

G.G./STA
20. 3. 2023, 21.13
Posodobljeno: 20. 3. 2023, 21.15
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji podprli predlog o podražitvi takse za obravnavo pobud za spremembo podrobnejše namenske rabe v občinskem prostorskem načrtu in več prostorskih dokumentov.

Marko Vavpotič/M24
Ljubljanski župan Zoran Janković.

Svetniki so po hitrem postopku potrdili spremembo odloka o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v občinskem prostorskem načrtu. Občani bodo morali tako po novem plačati 300, in ne več 250 evrov kot doslej, da bodo na oddelku za urejanje prostora obravnavali njihovo pobudo. Ob tem taksa za spremembo osnovne namenske rabe ostaja 300 evrov.

Opozicijski svetniki so v razpravi podražitvi nasprotovali. Svetnica Vesne Jasminka Dedić je opozorila, da bosta po dvigu obe taksi znašali 300 evrov, kar je maksimalni znesek. "To se mi ne zdi solidarnostno z občankami in občani," je dejala. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je odgovoril, da podpira izenačenje višine taks, saj bodo vlagatelji pobud bolj razmislili, "ali bodo nagajali".

O rušenju starega hotela Bellevue

Na seji so razpravljali o lokacijski preveritvi nekdanjega hotela Bellevue. Svetniki Levice so sicer predlagali umik točke z dnevnega reda, saj so vsi svetniki četrtne skupnosti Šiška proti odločitvi investitorja, da poruši obstoječo severno, južno in vzhodno fasado stavbe, ki naj bi bile preveč dotrajane.

Svetniki so potrdili lokacijsko preveritev, ki omogoča rušenje fasade in izgradnjo novega objekta na istem mestu. Fasada je sicer od leta 2007 zaščitena kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Sklep dopušča tudi dodatno kletno etažo pri nadomestni gradnji in dovoljenje, da bodo deli objekta lahko segali čez gradbeno mejo.

Svetnica Dedić je vložila amandma, ki upošteva pripombe sveta četrtne skupnosti Šiška, a ga mestni svet ni sprejel. Na nasprotovanje lokalne skupnosti so opozorili tudi svetnica Levice Petra Blajhribar Kubo in samostojna svetnika Jožef Horvat in Tina Bregant. "Gre za napad na naravo, okolje in kulturno dediščino," pa je dejal svetnik Levice Arne Jakob Zakrajšek.