Po opominu

Direktor UKC Ljubljana pričakuje poročilo o primeru Bošnjak v 14 dneh

G.G./STA
17. 3. 2023, 14.00
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 15.03
Deli članek:

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Jug je povedal, da bo čez 14 dni znano več o primeru Bošnjak.

S.R. / M24
Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug

Primer domnevne korupcije pri delovanju nevrokirurga Romana Bošnjaka v UKC Ljubljana so predali službi za korporativno varnost, enoti za integriteto, ki bo zadevo preučila zadevo. Jug pričakuje, da bodo imeli v 14 dneh bolj natančno poročilo, o tem, kako je prihajalo do naročil. Na podlagi podatkov, ki so jih analizirali včeraj, so Bošnjaku dali opomin pred odpovedjo. Opozorila pred odpovedjo Bošnjak še ni prevzel, saj naj bi bil na dopusti. Jug pravi, da so nadaljnji postopki odvisni od novih ugotovitev.

Bodo zahtevali odpoved?

Jug je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija (TVS) povedal, da so podatki iz oddaje bistveno bolj obremenjujoči od že znanih. V primeru, da se ti podatki izkažejo za verodostojne pa bodo po Jugovih besedah "zahtevali odpoved".

Tarča je namreč razkrila tesno povezavo družine kirurga Bošnjaka s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je do pred dnevi vodil Bošnjak. Njegov brat Igor Bošnjak ima podjetje Konzilij s podobno spletno stranjo kot hongkonška agencija. Po poročanju Tarče pa je povezan še z drugim, kranjskim podjetjem Medicolink, ki dobavlja kostne nadomestke in potrošni material za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana. Ali zgolj za nevrokirurgijo ali še za kakšen drug oddelek v kliničnem centru, TVS še ni dobila odgovora.

Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor. V Tarči pa je povedal, da bi v primeru, da bi se on znašel na Bošnjakovem mestu, dal odpoved v UKC Ljubljana, saj je škoda, ki jo je storil ustanovi, "nepopravljiva".

Ni mu pojasnila razlogov

Jug je nekaj besed danes spregovoril tudi o odstopu strokovne direktorice Jadranke Buturović Ponikvar. V osebnem pogovoru mu ni pojasnila razlogov za svoj odstop, prav tako medijem ne želi dajati izjav. Na novinarsko vprašanje, ali se mu morda ne zdi nenavadno, da ni navedla razlogov za odstop, je Jug odgovoril, da je to "zagotovo znak težkih časov". "Ampak kakršnakoli špekulacija bi bila čista špekulacija," je dodal. Glede ugibanj, da naj bi se za odstop odločila zaradi pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, je Jug dejal, da o tem ne ve ničesar.

Strokovno direktorico sicer imenuje in razreši svet UKC, ob odstopu pa se mora pred odločanjem sveta zavoda o tem seznaniti še strokovni svet. Dokler svet zavoda ne sprejme razrešitve, Buturović Ponikvarjeva še naprej ostaja na položaju strokovne direktorice, je še pojasnil Jug.