Poljska in Slovaška

Prve evropske države pošiljajo Ukrajini letala, Rusija se je odzvala

G.G.
17. 3. 2023, 11.25
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 12.22
Deli članek:

Po Poljski je danes slovaška vlada odločila, da bodo Ukrajini poslali letala MiG-29.

Profimedia
Poljaki bodo za začetek Ukrajini poslali štiri letala MiG-29.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vseskozi zahteva, da jim prijateljske države pošljejo tudi letala, da bi izboljšali obrambo iz zraka. Dolgo je veljalo, da evropske države Ukrajini ne bodo poslale bojnih letal, saj bi to pomenilo še dodatno vpletenost v vojno.

Če so v Zahodni Evropi in ZDA do dobave lovcev zadržani ali temu nasprotujejo, pa so najbolj vneti podporniki Ukrajine sami potegnili prvo potezo. Poljski predsednik Andrzej Duda je včeraj napovedal, da bodo Kijevu poslali najmanj štiri letala v brezhibnem stanju. Lovce MiG-29, ki jih bodo poslali v Ukrajino, bo Poljska nadomestila z južnokorejskimi letali FA-50 in ameriškimi F-35. Danes so sledili »višegrajski« prijatelji Slovaki. Ukrajincem bodo poslali 13 letal MiG-29.

Danska premierka Mette Fredriksen je sicer včeraj sporočila, da med zahodnoevropskimi državami poteka razprava o tem, da bi Ukrajini dobavili tudi bojna letala.

Ruske oblasti so se že odzvale. "Bojna letala, ki jih bodo poslali Kijevu, bodo uničena in ne bodo spremenila potek vojne," so sporočili iz Kremlja.