Legenda slovenskega boksa

Zvonec je odbil konec zadnje runde za Sreča Weinerja

J.P.
8. 3. 2023, 10.20
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 10.55
Deli članek:

Umrl je Srečo Weiner, edini slovenski boksar, ki je boksal 15 rund.

Novice Svet24
Srečo Weiner

Včeraj se je poslovil Srečo Weiner, edini slovenski boksar, ki je boksal 15 rund, je sporočil Duško Čavić, trener in gonilna sila Boksarskega kluba Kranj. Umrl je le nekaj dni pred svojim rojstnim dnevom: rodil se je 15. marca leta 1942. 

Nuša Kunstelj
Srečo Weiner, Zoran Janković in Duško Čavić

Ljuba Kunstelj
Srečo Weiner

Kot si lahko preberete v spodnjem prispevku, je Srečo Weiner 15. novembra 1970 v Tivoliju pred več tisoč glavo boksal z Aldom Pravisanijem iz Trsta in ga po petnajstih rundah premagal. Preberete lahko tudi, kaj je imel Weiner povedati o svojem otroštvu, boksarskih začetkih in razmerah, v katerih se je pod taktirko Janeza Galeta v Boksarskem klubu Odred udejstvoval v tako imenovani plemeniti umetnosti.

Osebni arhiv Sreča Weinerja
Borba v dvorani Tivoli

Tistega novembrskega dne leta 1970 je bil v Tivoliju tudi Boris Cavazza, ki je v ringu, kamor ga je poklical pesnik Vitomil Zupan, prebiral njegove »bojevite pesmi«. Z Zupanom, ki je takrat bil predsednik Boksarske zveze Slovenije, ga je povezal ravno boks, Cavazza pa je pred vsako od borb prebral eno pesem – na veliko negodovanje publike. Več o tem v spodnjem prispevku.

Osebni arhiv Sreča Weinerja
Marjan Štricelj, Janez Gale in Srečo Weiner pred borbo

Čavić, ki je še do nedavnega v Kranju prirejal mednarodne pokale, je na njih kot častnega gosta pogostokrat gostil Weinerja. »Bil je dober človek,« pove Čavić, ki se ne slepi: gre za generacijo Galetovih boksarjev, ki se počasi poslavlja.