Sporen zakon o »tujih agentih«

FOTO in VIDEO: V gruzijski prestolnici na ulicah tisoči, policija udarila z vodnimi topovi in solzivcem

S.R.
8. 3. 2023, 09.41
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 09.41
Deli članek:

Gruzijska policija je včeraj zoper razjarjeno množico, ki je protestirala zaradi sporne zakonodaje, uporabila vodne topove in solzivec.

Profimedia
Protesti v Tbilisiju.

V Tbilisiju se je pester večer prevesil v nemirno noč. Poslanci v gruzijskem parlamentu so namreč v prvem branju potrdili predlog spornega zakona o »tujih agentih,« za katerega kritiki opozarjajo, da je pripravljen po vzoru podobnega ruskega zakona iz leta 2012. Po njihovih navedbah je namenjen utišanju civilne družbe, politične opozicije in neodvisnih medijev, hkrati pa kaže na to, da trenutna vlada pluje v vse bolj avtoritarne vode. V kolikor bo zakon sprejet, se bodo morale organizacije, ki več kot 20 odstotkov finančnih sredstev prejmejo iz tujine, ustrezno registrirati kot tuji agenti, s tem pa privoliti v poseben nadzor pravosodnega ministrstva.

V središču Tbilisija se je zbralo več tisoč protestnikov, ki jih skrbi, da bi sprejetje tega zakona Gruzijo še bolj oddaljilo od članstva v EU. Policija jih je poskušala razgnati z vodnimi topovi in solzivcem. V nasprotno stran je letelo kamenje, uporabljene pa naj bi bile tudi najmanj tri molotovke. »Prišel sem, ker vem, da moja država spada v Evropo, a moja vlada tega ne razume,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal 30-letni protestnik Demetre Šanšiašvili. Dodal je, da želijo državo zaščititi, saj ne želijo znova postati del Rusije.

Profimedia
Protesti v Tbilisiju.

Na stran protestnikov se je sicer postavila tudi gruzijska predsednica Salome Zourabičvili, ki je že pred dnevi napovedala, da bo na zakon, če bo v parlamentu sprejet, vložila veto. Glede protestnikov je izpostavila, da ti predstavljajo »svobodno Gruzijo, Gruzijo, ki svojo prihodnost vidi na zahodu, te prihodnosti pa jim nihče ne bo odvzel.« »Nihče ne potrebuje tega zakona ... vsak, ki je zanj glasoval, je kršil ustavo,« je dejala predsednica, ki se trenutno mudi v ZDA. Njen predsedniški veto lahko sicer nato povozi parlament.

Profimedia
Protesti v Tbilisiju.