Preko radia

Samomor sina poljske političarke, ker so mediji razkrili, da je bil žrtev pedofila

E. J.
8. 3. 2023, 08.55
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 08.57
Deli članek:

Novinar Tomasz Duklanowski naj bi se branil, da je zgodbo objavil, ker je želel pokazati, da »ni samo katoliška cerkev« tista, ki je prikrivala zlorabe otrok.

Profimedia
Magdalena Filiks, predstavnica Državljanske platforme, je prejšnji teden sporočila, da je njen sin Mikolaj umrl.

Zakon in pravičnost (PiS), vladajoča stranka na Poljskem, je bila deležna kritik zaradi smrti 15-letnega sina opozicijske poslanke, ki se je ubil, potem ko je bil v poročilu državnega radia identificiran kot žrtev pedofila. Magdalena Filiks, predstavnica Državljanske platforme, je prejšnji teden sporočila, da je njen sin Mikolaj umrl.

Razkritje preko radia

Včeraj so v poljskem parlamentu ob pogrebu 15-letnice izvedli minuto molka. Mikolaj je naredil samomor nekaj tednov po tem, ko je Radio Szczecin, del državne mreže Poljskega radia, v poročilu o obsojenem pedofilu razkril podrobnosti o žrtvah, kar je omogočilo, da so Filiksa zlahka javno identificirali, piše Guardian. Decembra lani je radio razkril starost mladoletnika in da je ena od žrtev sin poslanke. Navedli so še, da je obsojeni, ki mu je sojenje leta 2021 zaradi zaščite žrtev potekalo za zaprtimi vrati, nekdanji član Državljanske platforme in kandidat na volitvah ter LGBT aktivist. O zgodbi so nato poročali tudi drugi državni mediji.

"PiS bomo poklicali na odgovornost za vsak zločin"

Podporniki opozicije trdijo, da je nacionalno konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) zgodbo obrnila sebi v politično korist in je vsaj delno odgovorna za smrt. PiS, ki se letos pripravlja na volitve, trdno nadzoruje poljske medije in vodi kampanjo proti LGBT pravicam. Njegovi podporniki verjamejo, da je Civic Platform namenoma prikrila prvotno obsodbo zlorabe.

Vodja Državljanske platforme Donald Tusk, nekdanji poljski premier in predsednik Evropskega sveta, je na Twitterju ponovil obljubo, da bo "PiS poklical na odgovornost za vsak zločin, za vso človeško škodo in tragedije, ki so jih povzročili, ko so bili na oblasti ." Radosław Sikorski, poljski poslanec Evropskega parlamenta in nekdanji minister v kabinetu, je dejal, da primer kaže na obseg sodelovanja med tožilci in mediji, ki jih vodi PiS, in dodal, da so bile takšne operacije "načrtovane ... in rutinsko uporabljene za uničenje političnih tekmecev".

PiS je po letu 2015 prevzel nadzor nad mediji

Szymon Hołownia, vodja opozicijske stranke Poljska 2050, je opozoril, da "ni besed, ki bi lahko prinesle tolažbo." "Vendar pa bo prišel - naj nihče ne dvomi - čas obračuna za tiste, katerih besede prinašajo smrt," je dodal. Novinar Tomasz Duklanowski naj bi se branil, da je zgodbo objavil, ker je želel pokazati, da »ni samo katoliška cerkev« tista, ki je prikrivala zlorabe otrok. PiS je začela prevzemati neposreden nadzor nad poljskimi državnimi mediji kmalu po zmagi na volitvah leta 2015, številna nacionalna in mednarodna poročila pa so od takrat zaključila, da sta se državna televizija in radio začela uporabljati za vladno propagando.

"Kričijo o boju proti pedofilom, a jih skrivajo v svojih vrstah"

Poljska vlada, ki je zapletena v dolgotrajni spor z EU glede vprašanj pravne države, vključno s svobodo medijev, pravi, da je njena politika sorazmeren odgovor na medijsko okolje, ki je nagnjeno v korist njenih liberalnih nasprotnikov. Minister za izobraževanje Przemysław Czarnek je na državni televiziji TVP dejal, da je "škodljivo za družbo", da o primeru niso poročali prej. "Isti ljudje, ki tako glasno kričijo o boju proti pedofiliji, v svojih vrstah skrivajo pedofile," je poudaril Czarnek. Tožilci preiskujejo smrt, nacionalni svet za radiodifuzijo pa je sprožil preiskavo, da bi ugotovil, ali je postaja predvajala vsebino, "ki je omogočala identifikacijo otrok žrtev in s tem resno ogrozila njihovo blaginjo".